Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hogyan kell helyesen kezelni a hüvelyfolyást? Melyik folyás mit jelent?

A statisztikák szerint a nők leggyakrabban rendellenes hüvelyfolyás miatt keresik fel a nőgyógyászt.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy a különböző hüvelyi tünetek mit jelentenek!

Sokak számára még mindig tabu, ezért nem szívesen beszélnek a hüvelyi folyásról. Egyszerűen szégyellik a tüneteiket, és cikinek tartják ezt a témát. Mégis fontos, hogy beszéljünk a hüvelyfolyásról, mert számtalan tévhit kering a köztudatban a különböző típusú hüvelyfertőzésekkel kapcsolatban. Jó, ha tudjuk, hogy az eltérő tünetek hátterében milyen okok állhatnak.

A megszokottól eltérő hüvelyfolyást legtöbbször gombás vagy bakteriális eredetű hüvelyfertőzés okozza. A kétféle eredetű fertőzés pedig más-más kezelést igényel. Beszéljük hát róla, melyik fertőzésről mit kell tudnunk!

Kínosnak tartjuk, mégis nagyon gyakori a hüvelygomba

Négyből három nőnél élete során legalább egyszer előfordul gombás hüvelyfertőzés, amelynek jellemző tünete a szinte elviselhetetlen viszketés, a fájdalom és a szeméremtest gyulladása.

A hüvelyfolyás jellege megmutatja, ha a problémánk gombás eredetű: a folyás ilyenkor szemcsés állagú és sárga vagy fehér színű. A folyást és a tüneteket a hüvelyben normál körülmények között is jelen lévő Candida gombák túlszaporodása okozza. A gombák pedig nagy eséllyel az immunrendszerünk legyengülése, vagy esetleg hormonális fogamzásgátló alkalmazása miatt tudnak túlszaporodni.

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, mindenképpen menjünk nőgyógyászhoz. Az orvos célzott terápiával segít megszüntetni a hüvelygomba kellemetlen tüneteit, ám kiegészítő kezelésként segítségünkre lehet számos recept nélkül kapható hüvelykúp, amely közül célszerű olyat választani, ami nemcsak a tüneteket, hanem a fertőzés visszatérését is megakadályozhatja.

A hüvelygomba mellett gyakori a bakteriális vaginózis

A hüvelyfertőzések eltérő okokból következhetnek be. A termékeny korban lévő nők körében a hüvelygomba mellett a leggyakoribb a bakteriális hüvelyfertőzés, más néven bakteriális vaginózis. Kialakulásában számos tényező szerepet játszhat: egy uszoda klóros vize, egy kevéssé higiénikus mellékhelyiség, de akár egy hosszabbra nyúlt antibiotikum-kúra is állhat a háttérben. Ha bakteriális vaginózis jelentkezik, a folyás általában bőséges, szürke színű és kellemetlen szagú. Fontos, hogy ezt a problémát is kezeljük, mert felfelé terjedve méhnyálkahártya-, illetve kismedencei gyulladást is okozhat.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához