Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hüvelyfertőzésből felfázás, hólyaghurut után hüvelyfertőzés – így törhetünk ki az ördögi körből!

Hüvelyfertőzésből felfázás, hólyaghurut után hüvelyfertőzés – így törhetünk ki az ördögi körből!

Ha egy nőnek felfázás miatt antibiotikumot kell szednie, előfordulhat, hogy mire legyőzi a kórt, a gyógyszer tönkretette a hüvelyflóráját, ahonnan ismét kórokozók juthatnak a húgyhólyagba és minden kezdődhet elölről. Mit tegyünk, hogy kikerüljünk az ördögi körből?

Antibiotikum-kúra után hüvelyfertőzés

– Nemrég felfáztam, emiatt egyre sűrűbben kellett pisilnem, és a vizeletürítés is kellemetlen, égő, csípő érzéssel járt – meséli egy egyetemista lány, a 27 éves Kriszta. – Reménykedtem, hátha az egész elmúlik magától, de sajnos tévedtem. Egyre rosszabbul lettem, már a hasam is fájt, és a könnyeim is csorogtak pisilés közben, annyira kínlódtam. Ekkor már nem halogattam a kezelést, hanem mentem egyenesen az urológiára. Az orvos antibiotikumot írt fel, amely viszonylag hamar megszüntette a panaszaimat, megártott viszont a hüvelyflórámnak. A hüvelyemben emiatt elszaporodhattak a káros baktériumok, amelyek idővel visszafertőzték a hólyagot, és a hólyaghurut visszatért – panaszolja Kriszta.

A „felfázást” nem hideg, hanem baktérium okozza

Bár a köznyelvben „felfázásnak” is mondjuk, a hólyaghurutért valójában nem a hideg, hanem azok a baktériumok a felelősek, amelyek a húgycsőnyílásba, majd a húgycsőbe kerülve feljutnak a hólyagig, és ott megtelepedve gyulladást okoznak. Mivel a baktériumok ellen hatásos és bevált fegyver az antibiotikum, az ilyen típusú gyógyszerek eredményesen alkalmazhatók hólyaghurut esetén is. Csakhogy az antibiotikum nem feltétlenül csak a hólyagot megfertőző kórokozókat pusztítja el a szervezetben, hanem megtizedelheti a hüvelyflóra jótékony tejsavbaktériumait is. Ez nem jó hír, hiszen ezek a Lactobacillusok biztosítják a hüvelyi savas pH-t, amely megakadályozza, hogy a női intim zónában kórokozók telepedjenek meg. Ha egy antibiotikum-kúra elpusztítja a hüvelyflóra egészségét biztosító hasznos Lactobacillusok jelentős részét, onnantól a hüvelyben szaporodásnak indulhatnak a káros baktériumok, és bakteriális hüvelyfertőzés alakulhat ki.

És így lesz a hüvelyfertőzésből hólyaghurut

Köztudott, hogy a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás egymáshoz meglehetősen közel helyezkednek el. Ennek következtében a baktériumok által megfertőzött hüvelyből a kórokozók könnyedén átsodródhatnak a húgycsőbe, hogy megint csak hólyaghurutot okozzanak. Így alakul ki az a bizonyos „ördögi kör”, amelyből nem mindig egyszerű kitörni.

A felfázás házilag is kezelhető, de csak ha időben nekilátunk!

Sokat segíthet, ha a felfázás kezdeti tüneteit észlelve nem ülünk tétlenül, vagy nem nyúlunk azonnal antibiotikumhoz, hanem inkább igyekszünk meggátolni a fertőzés továbbterjedését. A baktériumok szaporodását gátolhatjuk, ha sok folyadékot iszunk (sima vizet, gyógyteát), illetve bevetjük a népi gyógyászatban húgyúti fertőzések ellen már régóta bevált gyógynövényeket, mint amilyen például a medveszőlőlevél, a zsálya vagy a cickafark.

Félreértés ne essék: ha az orvos antibiotikumot ír fel, akkor a terápiát természetesen végig kell csinálni az előírásoknak megfelelően! A kezelés alatt viszont tanácsos folyamatosan védeni a hüvelyi savas pH-t, amihez használjunk patikában vény nélkül kapható hüvelyflóra-regeneráló készítményt.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához