Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Szex utáni hüvelyfolyás: nemi úton terjed, vagy más az oka?

Ezekre a tünetekre figyeljenek a nők szex után

„Állandóan pisilnem kell és fáj a hasam, a vécén csillagokat látok, ráadásul úgy érzem, sosem ürül ki rendesen a hólyagom. Emellett kellemetlen szagú folyásom is lett, ami rettenetesen bosszant. Biztos vagyok benne, hogy nem csal meg a párom, de akkor mi lehet az oka ennek a sok idegesítő tünetnek?” – Éva története.

Szex után is felfázhatok?

– Eddig azt hittem, hogy felfázni csak a hűvösben lehet, kellemetlen folyásom pedig akkor lesz, ha gyakran váltogatom a pasikat, vagy éppen engem csal meg a párom. Ám nagyon is biztos vagyok magunkban, egyikünk sem lépett félre, és az utóbbi időben alig jártam az utcán, nem fázhattam fel a hűvös levegő miatt – kezdi történetét Éva, a harmincas éveiben járó adminisztrátor. – Nem értettem, hogyan alakulhattak ki a kellemetlen tüneteim. Az internet segítségével derítettem ki, hogy ezért a sok nyavalyáért az intenzív szexuális életem lehet a felelős. A pénisz mozgása ugyanis elősegíti, hogy a gáttájékon megtelepedett baktériumok a húgycsőbe, majd onnan a húgyhólyagba kerüljenek és ott szaporodni kezdjenek. A felfázásnak, vagy más néven a hólyaghurutnak tehát korántsem a hűvös levegő az okozója, hanem azok a baktériumok, amelyek a hólyagban szaporodásnak indulnak.

Az ondónak is lehet köze a kellemetlen folyásomhoz?

– Évek óta fogamzásgátlót szedek, ezért nem használunk óvszert a párommal. Az aktussal a hüvelybe jutó, lúgos kémhatású ondó megváltoztathatja a hüvely enyhén savas pH-ját. Ha a pH lúgos irányba tolódik, akkor a fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok száma csökkenni, a rossz bacilusoké pedig növekedni kezd. Kialakulhat a bakteriális vaginózis, ami bőséges, kellemetlen szagú folyással jár.

Mit tegyek, ha nem akarok felfázni és a folyást is elkerülném?

– Néhány hasznos tanácsot is találtam, hogyan védekezhetünk a hólyaghurut, illetve a bakteriális vaginózis kialakulása ellen. Ahhoz, hogy elkerülhessük a fertőzést, a szex előtt érdemes megmosni az intim testtájékot, és meginni egy jó nagy pohár vizet, aktus után pedig azonnal pisilni és újra megmosakodni, mert ezzel nemcsak a bacik terjedését, hanem a hólyagba került kórokozók megtelepedését is meggátolhatjuk. Az óvszerhasználat pedig óvja a hüvelyflóra természetes védelmi rendszerét. Emellett jó, ha van a otthoni patikában medveszőlőlevélkivonat-tartalmú tabletta, amely csökkenti a hólyaghurut kezdeti, enyhe tüneteit.

A hüvelyflóránk regenerálására pedig használjunk olyan savas pH-értékű hüvelykrémet, amely segíti a tejsavbaktériumok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához