Ezeket látta már?

Így kerülheti el nyáron a húgyúti - és hüvelyfertőzéseket!

candida, hüvelyfertőzés, felfázás

A nyár nemcsak a vakáció szezonja, de különösen nők esetében egyes fertőzéseké is. Éppen ezért most különösen érdemes körültekintőnek lenni!

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül a problémákat, és amennyiben lehetséges, inkább előzzük meg!

Felfázás - nem csak télen lehetséges

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik a felfázáson. Ezt a betegséget helytelen elnevezése ellenére a hólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. A betegek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő fájdalom kíséretében. Ha a húgyúti fertőzés nemcsak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is nehezíti a helyzetet.

Aki már volt felfázva, sajnos számíthat rá, hogy ez máskor is jelentkezik. Különösen igaz ez, ha fennállnak a rizikótényezők: nőknél a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Mit kell tenni?

A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, ugyanis így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, a csalán- és a cickafarkfű tea is.

Hüvelyfertőzések – ha felborul a természetes egyensúly

Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni, és a vizelést csípő érzés is kísérheti. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Néha azonban betegségeket okozhat, ez gyakoribb diabétesz, terhesség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén. A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk.

Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a szakemberek szerint gyakran sokkal könnyebb összeszedni fertőzést a meleg vizű medencékben. Ezekben előfordulhat például a nőknél sokszor kellemetlen szagú folyást, férfiaknál jobbára tünetet nem okozó Trichomonas vaginalis nevű egysejtű.

Mit kell tenni?

A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel - főként az édesség - visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.

Így kezelheti a húgyúti fertőzéseket!

Chlamydia- uszodában nem fertőz

Ez a fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Nem kell tartani azonban attól, hogy csókolózás, vagy vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a chlamydiával.

Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a nyári kalandok esetében is a védekezés- az aktus teljes tartama alatt. Az óvszeren kívül alkalmas lehet még helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is. A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Leginkább azonban a monogám kapcsolatok csökkentik a fertőződés veszélyét.

Mit kell tenni?

Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni, és sárgás folyás, fájdalmas szexuális együttlét, férfiaknál vizeléskor jelentkező égető érzés esetén mihamarabb orvoshoz fordulni.

Forrás: Urológiai Központ

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához