Mindenki ezt nézi most!

Ismétlődő vetélés esetén ezért kell az immunológiai kivizsgálás

Ismétlődő vetélés esetén ezért kell az immunológiai kivizsgálás

Ha a vetélés mögött autoimmun folyamatok és okok állnak, megfelelő kezelés mellett a terhesség vállalható - a témáról Dr. Kádár János, az Immunközpont főorvosa beszél.

Sikertelen teherbeesés, vagy ismétlődő korai abortuszok kapcsán részletes kivizsgálás kezdődik, a háttérben álló okok felderítésére. Az immunológiai kivizsgálás 36 éves kor alatt három, 36 év felett kettő vagy több vetélés esetén indokolt. A témával kapcsolatban Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosát kérdeztük.

Terhesség autoimmun betegség mellett

Egyes autoimmun betegségek megléte befolyásolhatja a teherbeesés esélyét, illetve a magzat kihordását is. Ismert autoimmun betegség esetén ezért már a terhesség tervezésekor javasolt felkeresni az immunológus kezelőorvost, hogy szükség esetén a gyógyszeres kezelésen változtatni lehessen, a magzat egészségének érdekében. Autoimmun betegség esetén fontos megelőzni, hogy az anya immunológiai rendszerbetegsége miatt az immunrendszeres téves felismerés miatt ne károsítsa a magzatot. Ez ellen immunszupresszióval, vagyis az anya immunrendszer aktivitásának gátlásával lehet védekezni.

Ezek a hormonok okozzák a vetélést - kattintson!

Dr. Kádár János elmondta, hogy az ismétlődő vetélést okozó autoimmun kórképek típusos példája a magzati és a méhlepény keringését befolyásoló antifoszfolipid-szindróma (APS). Az ilyenkor jellemző, immunológiai eredet miatt fokozott trombózishajlam következtében az amúgy is meglassult, alvadási hajlandóságot mutat magzati/méhlepény ereiben nő meg az érelzáródás, ezáltal pedig a vetélés kockázata. Ha ezt felismerjük, megfelelő kezelés mellett a terhesség vállalható.

Vetélés: a test idegenként érzékeli a magzatot

A fogantatást követően az anya szervezete „védőanyagot” termel annak érdekében, hogy az idegen, apai sejteket is tartalmazó magzatot elfedje, az immunrendszere ne veszélyes betolakodóként, hanem a sajátjaként érzékelje.

Ha ez elmarad, a magzatot idegenként érzékeli a szervezete és vetélés következik be. Ez az ún. alloimmun eredetű vetélés is kezelhető, a védőanyagot infúzió formájában be lehet adni (immunglobulin/IVIG kezelés), vagy az apa sejtekből származó sejtek segítségével, mintegy „oltással” lehet az anyában ilyen ellenanyagtermelést kiváltani (LIT kezelés).

Ezért segíthet a részletes immunológiai kivizsgálás

Az immunológiai kivizsgálás során fény derülhet olyan ritka genetikailag meghatározott összeférhetetlenségre is a szülők között, amely a fokozott anyai immunválaszt kiváltja. Ilyen esetben még lombik útján sem lehetséges a magzat kihordása, ameddig nem tudjuk feltárni a pontos kiváltó okot

– magyarázza dr. Kádár János.

A terhesség kihordását befolyásolja az anya immunválaszának, a hírvivő molekuláknak az aránya is. Ha itt eltolódás van, akkor megnő a vetélés kockázata.

Az immunológiai kivizsgálás során, vérvizsgálat alapján nagyon sok adat nyerhető. Ki lehet zárni vagy meg lehet erősíteni, ha a vetélések háttere immunológiai eredetű. A kezelés a kiváltó ok függvénye, de gyógymód sajnos nincs minden helyzetre.

www.immunkozpont.hu

Forrás: Immunközpont