Ezeket látta már?

Jó hír változókorú hölgyeknek! (a progeszteronról)

A menopauzában jelentkező hőhullámok kezelésében is hatékony a progeszteron. A menopauzába kerülő hölgyek gyakran szenvednek hőhullámoktól és éjszakai izzadástól. Számukra eddig csak az ösztrogénkezelés jelentett segítséget, ám úgy tánik, a másik női nemi hormon, a progeszteron is hatékony, derült ki az Endocrine Society 92. éves összejövetelén San Diegoban. A hatás gyors, már négy hét után jelentkezik, és komoly mellékhatással sem bír.

A kipirulást, a hőhullámokat és az éjszakai izzadást, a legtöbb hölgy az utolsó menstruáció körüli éveben tapasztalja. A nők körülbelül 5-10 százaléka az, aki emiatt nem tud aludni, kialvatlan, romlik az életminősége. A kutatók 114 egészséges hölgyet választottak, akik hormonterápiát igényeltek tüneteik miatt. A nőket véletlenszerűen két csoportra osztották, egy részük progeszteront, másik részük placebót (hatóanyag nélküli, kinézetre azonos) gyógyszert kaptak. A kezelés három hónapja alatt sem a kutatók, sem a hölgyek nem tudták, hogy melyik csoportba tartoznak. Az utolsó menstruáció óta eltelt idő egy és tíz év között volt, átlagosan négy év. A beválasztás másik feltétele az volt, hogy a hölgyek nem részesülhettek hormonpótlásban az elmúlt hat hónap során.

Jó hír változókorú hölgyeknek! (a progeszteronról)

Prior és Christine Hitchcock, PhD, a British Columbia Egyetemről olyan mutató alapján dolgozott, amelyben a panaszok erőssége, a hőhullámok és éjszakai izzadások száma számított. A mutatót átlagos napi vazomotoros tünet (VMSS Score)-nak nevezték el. 300 milligram progeszteron mind statisztikai, mind klinikai szempontból jelentősen csökkentette a tüneteket. A 68 progeszteronterápiában részesülő hölgy 56 százalékos csökkenésről számolt be a VMSS-mutatót illetően, tüneteik száma 48 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a 46 hölgy, aki placebot kapott, 28 százalékos csökkenést tapasztalt a VMSS pontszámban, tüneteik száma csak 22 százalékkal csökkent.

A hölgyek tünetei gyorsan enyhültek a terápia hatására, közel négy hét után már jeletkezett a javulás. Komoly mellékhatások nem jelentkeztek. A progeszteron alternatívája lehet az ösztrogénterápiának azon hölgyek számára, akik nem akarnak, vagy orvosi szempontok miatt nem kaphatnak ösztrogént, amely szer eddig az egyetlen hatékony gyógyszer volt ezen tünetek enyhítésére.

"Ez az első bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szájon át szedhető progeszteron hatékony a hőhullámok kezelésében" - állítja Prof.Dr. Jerilynn Prior a kutatást végző egyetem professzora. A természetes progeszteronhoz hasonló molekulát a jamgyökérben előforduló szteroidból állítják elő. A kutatásban a Besins Healthcare és a Schering Canada volt az a két cég, amelyek részt vett, a gyógyszert és a placebót ők biztosították a kutatók számára.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához