Ezeket látta már?

Klimax: hogyan menthető meg a párkapcsolat változókorban?

klimax, menopauza, változókor, hüvelyszárazság

3 dolog, amit minden férfinak tudnia kellene a menopauzáról.

Segítség, mi történik a párommal? Hazánkban több százezer nő van abban az életkorban, hogy szenvedhet a változókor tüneteitől – ezek gyakran hirtelen lépnek fel és drasztikusnak tűnnek. A bonyolult hormonális változással járó időszak sok kellemetlen vagy akár életminőséget rontó tüneteinek okát azonban sokszor nem ismerik fel. Pedig ezek a párkapcsolat minőségére is rányomhatják a bélyegüket és akár súlyos kapcsolati gondokat is okozhatnak. Azonban, ha felismerjük a változókor jeleit, tudatosan figyelhetünk a kezelésükre is és segíthetünk az időszak átvészelésében.

Menopauza tünetei

A menopauza Magyarországon átlagosan 51 éves korban következik be, definíció szerint 1 éves vérzéskimaradást követően. A petefészkek működésének csökkenése a nők nagy részénél ösztrogénszint csökkenéssel és a folliculus stimuláló hormon (FSH) szintjének emelkedésével jár, a kellemetlen tünetekért az előbbi tehető felelőssé. A tünetek jelentkezése a menopauzát akár évekkel is megelőzheti (átlagosan 4 évvel), ezt az időszakot nevezzük perimenopauzának, mely évekig változatos tünetekkel jár. Ebben az időszakban számos folyamat zajlik a szervezetben, melyek befolyásolhatják az érintett nők életminőségét. A rendszertelenné váló menstruációs ciklusok mellé hőhullámok, idegesség, alvászavar, depresszió, vizelettartási panaszok és hüvelyszárazság társulhat, emellett lassul az anyagcsere. Ha a viselkedés változásait „drámázásként, hisztiként” azonosítjuk, akkor nagyon megnehezíthetjük a párkapcsolatunkat és garantáltan nem a megfelelő megoldást választjuk.

1. Hüvelyszárazság

Az ösztrogénszint csökkenése hat bizonyos szövetek funkciójára is, ez állhat a hüvelyszárazság hátterében is, mely nehézséget okozhat a szexuális együttlét során. „Ne piszkáljuk a párunkat, ha azt érezzük, jócskán visszavett az ifjonti hévből! Jó eséllyel épp nőisége elvesztéseként éli meg ezt az időszakot, gyászolja” – mondja el Dr. Balogh Beatrix, az RMC Clinics szülész-nőgyógyásza. A hüvely falának szövete ebben az időszakban vékonyabbá és sérülékenyebbé válik. Ez irritációval, égő-viszkető érzéssel, csökkent szexuális vággyal és gyakoribb húgyúti fertőzésekkel járhat, a tüneteket súlyosbítja a stressz és a depresszió. A fájdalmas közösülés egyértelműen rontja az életminőséget. „Fontos tudni, hogy a tüneteket okozhatja fertőzés, a flóra egyensúlyának felbomlása is, így a vizsgálat mindenképpen javasolt” – teszi hozzá Dr. Balogh Beatrix. Gyakran szükséges lehet a partner bátorítása ahhoz, hogy ezekkel a jelekkel nőgyógyász szakorvoshoz forduljunk, aki különböző kezeléseket és azok kombinációját is javasolhatja.

2. Küzdelem a változó testtel, a felkúszó kilókkal

A változókor kezdete egy új életszakasz nyitánya, melyben a nők felnőtt életük akár felét is töltik majd, ugyanakkor az átmenet hosszú és nehézségekkel tarkított. A fizikai és lelki tünetek mellett általában ekkor változhatnak a családi körülményeik is, mind a kamasz gyerekek, mind idősödő szüleik révén számos nehézséggel nézhetnek szembe. Ezeket tetézheti testsúlygyarapodás és emiatt csökkenhet az önbecsülés is. Pedig tévhit, hogy a változókori hízás törvényszerű. A hormonháztartás megváltozása hatással van az anyagcserefolyamatokra, de általában az életkor, és életmód változása és nem pusztán a menopauza hat a testsúly növekedésére. Az életkorral csökken az izomtömeg, a mozgásszegény életmód és túlzott kalóriabevitel ilyenkorra érezteti hatását. A felszedett túlsúly a női test más részein rakódik le, mint korábban, jellemzőbbé válik a hasi elhízás. „Az életmód nagyon sokat számít. Hízás esetén a korábbi étrend megváltoztatása és több sport beiktatása szükséges a változókorban. Érdemes olyan edzésformát választani, amely segít az izomtömeg megtartásában vagy akár a növelésében” – nyugtat meg Dr. Baló Tímea, az RMC Clinics Menopauza Programjának vezető orvosa. Az izomtömeg megtartását segíthetik az erősítő gyakorlatok és a súlyzós edzések, melyekre akár együtt is járhatnak a párok, rendszeres közös elfoglaltságként.

3. Alvászavarok

Számos párkapcsolatban okozhat feszültséget az egyik fél alvászavara, főleg, ha az hosszú időn keresztül fennáll. A nők esetében a perimenopauzában is jelentkező depresszió, hőhullámok, szorongás együttesen rossz minőségű alváshoz, elalvási nehézségekhez vezethetnek. Az éjszaka jelentkező hőhullámok pedig megszakítják az alvást, majd lehetetlenné teszik a visszaalvást. Az alvásminőséget javítja a rendszeres mozgás és a meditáció is. Az alvászavarok kapcsán érdemes beszélni a hormonpótló terápiáról is, mely a többi tünetet is megelőzheti. „Az ösztrogén hiány tüneteinek enyhítésére hormon pótló terápia is javasolható, mely a többi kellemetlen tünet enyhítése mellett például az alvással kapcsolatos panaszokon is segíthet - mondja el Dr. Baló Tímea, az RMC Clinics Menopauza Programjának vezető orvosa. - A terápiát az utolsó menstruációs vérzéstől számítva 10 éven belül el kell kezdeni, kizárólag 60 év alatti pácienseknél. A kezelés megkezdése előtt részletes kivizsgálás szükséges, mely magában foglalja a vénás thromboembolia, a stroke és az emlő – illetve egyéb nőgyógyászati daganatok rizikóbecslését is. Amennyiben ezekre vonatkozó fokozott rizikó nem áll fenn, a kezelés megkezdhető. Méheltávolításon át nem esett asszonyoknál a terápia kombinált ösztrogén-progesztin pótlást jelent a lehető legalacsonyabb effektív dózisban. Ilyen esetekben a hormonpótlás az alvászavarok megszüntetése mellett segít a hőhullámok, hangulatingadozás, libidócsökkenés és hüvelyszárazság megelőzésében és nem jelent nagyobb kockázatot, mint a fogamzásgátlás. Ne ódzkodjunk a hormonterápiától! Tőlünk nyugatabbra nagyságrenddel több nő használja biztonsággal, kitolva jó pár évvel a legaktívabb éveket. Ha kérdés vagy kétely lenne, kérdezzünk bátran hozzáértő szakorvosoktól, lehetőleg ne a szomszédtól és ne Dr. Google bizonytalan álinformációira hagyatkozzunk.”

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: rmc clinics
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához