Ezeket látta már?

Innen tudhatja biztosan, hogy változókorba lépett

klimax menopauza változókor jelei fogamzásgátló tabletta, menstruáció

A fogamzásgátló elnyomhatja a klimax tüneteit.

A menopauza normál esetben 50 éves kor körül köszönt be a nők életében (korai klimax esetén 45 alatt). A kérdésre a választ dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, menopauza specialistája mondta el.

A tabletták elfedik a tüneteket

A hormonális fogamzásgátló tabletták igen elterjedt fogamzásgátlási módszernek számítanak, és sokan vannak, akik idősebb korban is alkalmazzák. Ám ennek egyik hátulütője, hogy az érintett nem tudja, ha esetleg elérte a menopauzát, hiszen a hormonális fogamzásgátlás befolyásolhatja a menstruációt.

Ha a tabletta csupán progeszteront tartalmaz, úgy tünetként jelentkezhet, hogy a vérzések szabálytalanná válnak, ám azoknál, melyek ösztrogént is tartalmaznak, minden hónapban menstruációszerű vérzés jelentkezik. Ráadásul a kombinált tabletták elfedik az olyan tipikusan klimaxos tüneteket, mint például a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás.

Mivel mutatható ki a klimax?

Sajnos nincs olyan teszt, amely tablettaszedéskor biztosan meg tudná mondani, hogy menopauzában van-e az illető és abbahagyhatja-e a fogamzásgátlást.

Bár az FSH szintje jelzésértékű, ám kombinált tabletták szedése esetén nem ad megbízható választ a kérdésre.

Mit mond a nőgyógyász?

Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy 50 éves korban le lehet tenni a fogamzásgátló tablettát, mivel ekkor a teherbeesés esélye igen-igen alacsony, bár lehet menzesz, de peteérés és a terhességhez szükséges sárgatest fázis nincs. Mivel az arra hajlamosaknál a kombinált tabletták megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját, különösen dohányzók esetén, ezért 50 éves kor felett már legfeljebb csupán az progeszteront tartalmazó készítményeket ajánlják.

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, klimax specialistája azt tanácsolja, hogy ha valaki kíváncsi arra, hogy elérte-e a menopauzát, hagyja abba a tablettákat és helyette alkalmazzon hormonmentes fogamzásgátlást (pl.óvszert). Amennyiben nem jelentkezik vérzés, akkor biztos lehet benne, hogy elérkezett a klimax és már nincs szükség fogamzásgátlásra. Esetleg megerősítheti döntését a petefészek működését stimuláló hormon /FSH/ labor vizsgálatának elvégzése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen nyomokat hagyhat a klimax az arcbőrön?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#klimax

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához