Ezeket látta már?

Korai menopauza: ez a 6 tünet 40 éves kor előtt jelezheti a változókort

korai_klimax

A 40 éves kor előtti menopauza hátterében számos dolog állhat.

A nők félve tekintenek az öregedés természetes folyamataként jelentkező menopauzára, s noha a változókor elkerülhetetlen, mégis vannak, akik a vártnál korábban tapasztalják meg.

Minden nő élete során átesik a menopauza éveken át tartó folyamatán, ami a rendszeres menstruáció abbamaradását jelenti. A komplex hormonális változásokkal járó változókor testileg és lelkileg is megviseli az embert, nem beszélve arról, ha vártnál korábban kell szembesülnie vele.

Mi pontosan a korai menopauza?

A menopauza nem más, mint a természetes öregedési folyamat velejárója, ami a nőknél negyven éves koruk felé jelentkezik, és ötvenes éveik környékén zajlik le teljesen. Jellemzően az 51-52 éves korú nők több mint fele átesett már a változókoron. Azonban van, amikor a menopauzára utaló tünetek már a negyvenedik életév előtt jelentkeznek, ezt nevezi az orvosi szaknyelv korai menopauzának.

A korai menopauza csupán a nők 1-3%-át érinti, mégis egyre többen keresik fel nőgyógyászukat miatta. Az idő előtti menopauza jelei megegyeznek a természetes időben zajló változókoréval, egyetlen markáns különbség van csupán, hogy korábban bukkannak fel.

Tünetek, melyek utalhatnak a korai változókorra

  • hőhullámok
  • elmaradozó, szokatlan mennyiségű menstruáció
  • éjszakai izzadás,
  • fáradtságérzet
  • levertség, rossz hangulat, önértékelési válság
  • koncentrációs zavarok

Az alábbi tünetek kivizsgálását nem szabad elhalasztani, mert ha a korai menopauza nincs kezelve, éveken át fennálló problémákat okozhat.

A korai menopauza diagnosztizálásához a follikulus stimuláló hormon (FSH) és az ösztrogénszint vizsgálata szükséges. Ha utóbbi csökkent mennyiségben van jelen a szervezetben, előbbi pedig emelkedik, akkor változókorról beszélünk.

Miért fontos törődni a korai menopauzával?

A korai menopauza kezelése nagyon fontos, mert az érintett nők éveken át (míg a természetes menopauza ideje beköszönt) ösztrogénhiányos állapotba kerülnek, ami a hangulatra, a szexuális életre, a teljesítőképességre, a bőrre is negatív hatást gyakorolhat. Nem beszélve az ösztrogénszint csökkenése miatt kialakuló betegségek, mint például a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek, a szürkehályog, a hüvelyszárazság, és az inkontinencia növekvő kockázatáról.

A túl korai menopauzát a hormonháztartás kiegyensúlyozásával, tehát az ösztrogén visszapótlásával lehet kezelni. Az idő előtti változás hátterében számos dolog meghúzódhat, habár konkrét kiváltó oka egyelőre nem ismert. A tudományos megfigyelések szerint a genetikai hajlam, az immunológiai állapot is közrejátszik kialakulásában, de a sugárkezelések, kemoterápia is.

A korai menopauza kezelése jó hatásfokkal történik, de hiába a hormonpótlás, amint a változókor első tünetei megjelentek, a természetes gyermekvállalás gyakorlatilag már nem lehetséges.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz