Ezeket látta már?

Korai menopauza: a szívet is tönkreteheti!

szívprobléma, korai menopauza

Az idő előtti menopauza sajnos már 35 éves kor körül is megjelenhet, és komoly gondokat okozhat.

Az idő előtti, vagyis a 40 éves kor előtt jelentkező, valamint a korai, vagyis a 45 éves kor előtt jelentkező menopauza is egyre gyakoribb a fejlett országok esetében, ami nagyon nem jó hír. Egyrészt természetesen jelentősen képes befolyásolni a párkapcsolatot és a családalapítás lehetőségét, de számolni kell azzal is, hogy a szív és érrendszeri gondok, pontosabban a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség kockázatát igen nagy mértékben növeli. A témakörben dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A menopauza és annak ideje

A nők hormonális működésének van egy szépen megmutatkozó íve, ennek utolsó szakasza a menopauza, mikor az ösztrogén termelése lecsökken. Ez statisztikailag 51 éves korban következik be a legtöbb esetben, de természetesen néhány év ide vagy oda bőven belefér a szórásba. Azt lehet mondani, hogy a 45 éves kor után jelentkező klimax egy normális jelenség, bár kellemesnek nem lehet nevezni.

Sajnos azonban egyre több esetben kell számolni azzal, amikor a klimax, az ösztrogéntermelés mértékének végleges megváltozása sokkal korábban jelentkezik. Az idő előtti menopauza sajnos már 35 éves kor körül is megjelenhet, így igen komolyan befolyásolhatja a nők családalapítási terveit is. De itt nem áll meg a dolog, hiszen az ösztrogéntermelés hanyatlása egy sor más tünetet is kivált, köztük a hüvelyszárazságot, hőhullámokat, a libidó csökkenését, vagy a hangulatingadozásokat.

Komolyabb következmények

A fent említett kellemetlen velejárók mellett sajnos a klimax ennél lényegesen komolyabb rizikókat is rejt magában. Az ösztrogén egy összetett feladatkörrel rendelkező hormon, mely többek közt bizonyos fokú védelmet jelent a csontritkulással és a szív és érrendszeri gondokkal szemben – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ez az oka annak, hogy a szívbetegségek a nők körében 50 éves kor után jelentkeznek nagyobb számban, illetve, hogy ezeket többnyire férfibajnak tekintik.

Amikor idő előtt érkezik a menopauza, a tünetek, melyeket produkál, sokszor erősebbek is lehetnek. Egy átfogó tanulmány ugyanis rámutatott arra, hogy a hormonális változás, mely 50 éves kor előtt jelentkezik, jelentősen növeli a pitvarfibrilláció, illetve a szívelégtelenség kockázatát.

Az 50 éves kor felett jelentkező klimaxhoz képest a korai (45 éves kor felett jelentkező) menopauza 11%-kal, míg a 40-45 éves kor között jelentkező klimax 23%-kal növelte a szívelégtelenség kockázatát. Még elkeserítőbb, hogy a 40 éves kor előtt bekövetkező klimax esetében ez a szám már 39%-os növekedést mutat az 50 éves kornál jelentkező menopauzás nők problémáival szemben. A pitvarfibrilláció esetében sem sokkal kedvezőbbek a mutatók, hiszen 4%, 10% és 11% a kockázatnövekedés mértéke.

Miért?

Hogy pontosan mi is váltja ki a korai, vagy az idő előtti menopauzát, azt sajnos egyelőre nem lehet tudni, de sok betegség, genetikai tényezők, és igen nagy mértékben az életmód is hozzájárul a jelentkezéséhez. Tenni ellene – mint olyan sok más súlyos gond esetében - megelőzéssel lehet, méghozzá nem is keveset!

A hormonális egyensúly fenntartása a szervezetben a tápanyagellátottság függvénye (ha betegség nem szól bele a képletbe). A megfelelő tápanyagellátottság mellett alapesetben a test működése optimális, vagyis a korai klimax sem fenyeget. Persze sok tényező befolyásolhatja a szervezet működését, de az optimális működésre való törekvés mindenképpen óriási segítség a problémák kialakulásának elkerülésében.

Hogyan lehet a tápanyagellátottság megfelelő?

A mozgás és a változatos étkezés megkerülhetetlen tényezők, de sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy az utóbbi 50 évben élelmiszereink beltartalma drasztikusan csökkent, vagyis mára csak az étkezéssel nagyon sok esetben nem oldható meg a tápanyagellátottság optimális szintje. A vitaminkészítmények sokat segíthetnek ebben a helyzetben, de ehhez mindenképpen figyelmet kell szentelni a bevitt anyagok hasznosulásának!

Nyilván érdemes nőknek kifejlesztett vitamint keresni, hiszen más a tápanyagigénye egy férfinak, és más egy nőnek. Az is fontos, hogy komplex, vagyis sok összetevős készítményt válasszunk, melyben vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok is vannak. Az egyes anyagok ugyanis segítik mások hasznosulását, mint a C-vitamin és a vas, vagy éppen a kalcium és a D-vitamin kapcsolatában. De a hasznosulás rendkívüli mértékben fokozódik azzal, ha szerves kötésben kerülnek a szervezetbe az anyagok. A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formák (pl.: cink-citrát réz-glükonát) ugyanis akár 80%-kal is jobb felszívódást tesznek lehetővé, vagyis az ilyen formában bevitt anyagok lényegesen többet tehetnek értünk, mint szervetlen társaik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőhullámok és hangulatváltozások: vény nélküli megoldások változókori panaszokra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#klimax

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához