Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Így jöhet rá, ha méhmióma miatt alszik rosszul

menstruációs zavar oka alvászavar jele mioma tünete

A méhmióma menstruációs zavart és kisugárzó fájdalmat is okozhat.

A méhmióma vagy méhmiómák sok nőnél felfedezhetők, és nagyon változatos tünetek hívhatják fel rá a figyelmet, az enyhe kellemetlenségtől a komoly fájdalomig. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája azokat a panaszokat vette sorra, amelyek mindenképpen kivizsgálást igényelnek, illetve arról beszélt, mikor és milyen módon lehet kezelni a méhmiómát.

Erős vérzés és hátfájás is lehet méhmióma okozta panasz

A méhmióma tulajdonképpen egy jóindulatú szövetburjánzás a méhben és annak környékén. Nagyon gyakori jelenségről van szó, a vérzés zavarok miatti műtétek, méheltávolítás vezető oka. Szerencsére sokan csak egy rutin nőgyógyászati vizsgálaton hallanak a mióma, miómák jelenlétéről, amelyek addig nem okoztak panaszt. Mások azonban már a tünetek miatt fordulnak orvoshoz, amelyek változatosak lehet. Ami miatt nyilvánvalóan nőgyógyászhoz fordulnak a nők, az sokszor az erős menstruációs vérzés, a köztes vérzés, a szexuális aktus közben érzett fájdalom, vagy akár a teherbe esési problémák.

- Más esetekben nem feltétlenül gondolnak a nők a nőgyógyászati segítségre, ugyanis olyan problémáik jelentkeznek, mint például a felfúvódás, és a székeléssel, vizeléssel járó fájdalom vagy nehézség. Ez utóbbi főként akkor jelentkezik, ha a mióma a méh külső falán helyezkednek el, és nyomja az ott futó idegeket, hátul a végbelet, elöl a hólyagot – ismerteti Hernádi doktor.

– Amennyiben a mióma a méh hátsó részén alakul ki, és ott nyomódik neki az izmoknak és idegeknek, szintén nem feltétlenül nőgyógyászati jellegű a panasz, hanem inkább hátfájás, csípőbe, lábba sugárzó fájdalom mutatkozik. Szélsőséges esetben ez olyan erőteljes is lehet, hogy az állás is nehezére esik a páciensnek. Ha pedig a nagyobb miómák az erekre helyeznek nyomást, ami miatt romlik a vérellátás, az izomfájdalmat és zsibbadó, bizsergő érzést eredményezhet.

Enyhe tünetektől a komoly következményekig

A megélt panaszok függenek a mióma méretétől, elhelyezkedésétől, illetve attól, hány miómáról is van szó. Az ezzel járó érzések akár olyan erőteljesek is lehetnek, hogy nemcsak a nappali közérzetet, de az éjszakai alvást is megnehezíthetik, bár néhány esetben tünetmentes is maradhat a páciens.

Sok páciensnél az is kiderül, hogy a mióma miatti erős vérzés - ami gyakran alvadt vérdarabokat is tartalmaz - vashiányt eredményez, amire sokszor a következmények, például fáradtság, erőtlenség, fejfájás hívják fel a figyelmet. Ez egy egyszerű laborvizsgálattal gyorsan igazolható is lehet. Mások akár komolyabb komplikációkkal is számolhatnak, hiszen a teherbeesés nehézsége, a lepényleválás vagy a koraszülés rizikója is megnőhet ilyen esetben.

Mikor és hogyan kell kezelni a méhmiómát?

- Ha a mióma nem okoz jelentős panaszt és úgy ítéljük meg, hogy nincs szükség annak eltávolítására, akkor egyetlen teendő van: a rendszeres kontroll. A legtöbb mióma szerencsére ilyen. Így ugyanis nyomon tudjuk követni az esetleges változásokat és ha szükséges, bármikor megkezdhetjük a kezelést. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a menopauza után a mióma/miómák mérete csökkenhet, azok elmeszesedhetnek – ismerteti dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája.

– Amennyiben viszont a mióma az általa okozott panaszok és következmények miatt kezelést igényel, akkor első lépcsőben gyógyszereket rendelhetünk el, bár ez nem minden esetben jelent végleges megoldást. Ilyenkor jöhet szóba a műtét. Ha rossz pozícióban helyezkedik el és meddőségi panaszt okoz a műtét elkerülhetetlen. Ha a mióma jól megközelíthető és elérhető, akkor izoláltan tudjuk eltávolítani.

Ha ez nem kivitelezhető, gyermekvállalási szándék már nincs, a méh hüvely feletti részének részleges eltávolítására és végső esetben a méh teljes eltávolítására lehet szükség. Fontos tisztázni, hogy ezt az esetek döntő többségében nem a rosszindulatúság gyanúja indokolja, ugyanis a mióma alapvetően jóindulatú elváltozás, és az esetek csak igen kis százalékában válik rosszindulatú daganattá. Az állapotnak megfelelő terápia elsősorban a tünetek megszüntetése és az állapotromlás megakadályozása miatt fontos.

A mióma kiváltó okai és megelőzése

A mióma kialakulásában az örökletes tényezők mellett minden olyan állapot szerepet játszik, melyben az ösztrogén szintje növekszik. Fogamzóképes életkorban fontos az egészséges testsúly megtartására törekedni, és kerülni az ösztrogéntartalmú gyógyszerek túlzott használatát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Méhmióma ellen: egy ismert vitamin csökkentheti a mióma növekedését

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

méhmióma

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához