Szponzorált tartalom

Ne legyen tabutéma a klimax! Ilyen segítséget kaphatunk a tünetek ellen

#változókor #klimax jelei #klimax és változókor #hüvelyszárazság
2020.11.10.
Ne legyen tabutéma a klimax! Ilyen segítséget kaphatunk a tünetek ellen

Elmúltak már azok az idők, amikor a klimaxukról csak illedelmesen hallgathattak a nők. A menopauza szerencsére egyre kevésbé tabutéma, ami annak is köszönhető, hogy végre a szélesebb közvélemény is többet tud erről a témáról.

Ma már nyitott könyv a menopauza

A legtájékozottabbak a klimaxról természetesen maguk az érintettek: a 40-es életéveik végén, illetve az 50-esek elején járó nők, akiknél elkezdődött az a hormonális változás, amelynek végállomása a termékenység, illetve a menstruáció végleges megszűnése. Persze nincs kőbe vésve, hogy kinél mikor következik be a menopauza, egyre többet hallani például a „korai klimaxról”, amikor akár egy évtizeddel korábban jelennek meg az első változókori tünetek. Ugyanakkor a statisztikák szerint az utolsó menzesz áltagosan az 51. életévben jelentkezik. (Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az „átlagosan” matematikai-statisztikai fogalom, amit úgy kell értelmezni, hogy ez az életesemény sokaknál hamarabb, míg másoknál később következik be.)

A klimax miatt a nőknek ma már nem kötelező szenvedniük

Nagyanyáink még összeszorított foggal tűrték a hormonális változással együtt járó testi és lelki tüneteket, mivel mást nem is nagyon tehettek. A mai modern nők viszont már számos lehetőség közül választhatnak, hogy enyhítsék a klimaxos panaszaikat.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Ám mindehhez legelőször az kell, hogy merjünk beszélni erről a problémáról!

Hol kaphatunk segítséget?

Ha érezzük a változókor „jeleit”, a hőhullámokat, a fokozott izzadást, a szokatlan fáradékonyságot, ráadásul a hangulatunk is ingadozóvá válna, bátran forduljunk a nőgyógyászunkhoz, illetve sok helyen létezik kifejezetten menopauza szakrendelés is.

Ha a tünetek az életminőséget jelentősen befolyásolják, akkor előfordulhat, hogy az orvos hormonpótlást javasol, ám erre remélhetőleg csak akkor kerül sor, ha minden más módszer csődöt mondott. A hormonterápiának ugyanis számos mellékhatása lehet, ezért első körben helyesebb életmódváltással próbálkozni, illetve a gyógynövények segítségét is érdemes igénybe vennünk.

Gyógynövények és életmódváltás

A poloskavész (latinul Cimicifuga) hatékonyan képes csillapítani a hőhullámokat és a klimax egyéb testi tüneteit. Ellenőrzött, patikai készítményt válasszunk, amely magas koncentrációban tartalmazza a gyógynövény hasznos hatóanyagát. Fontos a kúraszerű használat, a fitoterápiában ugyanis legalább két-három hónap folyamatos alkalmazásra van szükség ahhoz, hogy kialakuljon a kívánt hatás.

Sokat számít emellett a kiegyensúlyozott étkezés, illetve a mindennapokba beillesztett rendszeres testmozgás is. Egyrészt testnek és léleknek egyaránt jót tesz, másrészt megfigyelték, hogy azok a nők, akik hetente több alkalommal sportolnak, kevésbé szenvednek a hőhullámoktól.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Sőt, a szexről sem érdemes lemondani, még akkor sem, ha a változókori hormonhiány rendszerint hüvelyszárazságot is okoz. Ha az együttlét kényelmetlenné, esetleg fájdalmassá válna, szintént a patikában találunk rá gyógyírt, hüvelyszárazság elleni kúp formájában.

Forrás: Phytotec Hungária