Szponzorált tartalom

Otthoni veszélyek: Ezek a dolgok hüvelyfertőzést okozhatnak!

#hüvelyfertőzés #hüvelyfolyás #izzadás #bakteriális vaginózis
2020.04.09.

A bakteriális hüvelyfertőzés szempontjából egy kellemes wellness-hétvége is veszélyes lehet, de hasonló veszélyek leselkedhetnek ránk az otthonunkban is. A lakásunk foglyaként sem hagyhatunk figyelmen kívül pár hajlamosító faktort. Vigyázzunk, és kerüljük el a bakteriális vaginózist!

Hüvelyfertőzés általában akkor alakul ki, ha a hüvely, természetes savas pH-ja lúgos irányba tolódik el, ami nem kedvez a tejsavbaktériumok növekedésének. Ha kevesebb a tejsavbaktérium, a kórokozók könnyebben elszaporodhatnak. Vannak bizonyos körülmények, amelyekre oda kell figyelnünk, hogy óvjuk a hüvelyflóránk egyensúlyát.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

1. Helyes vécéhasználat: vécéhasználat után mindig tartsuk be a helyes törlési irányt, minden esetben elölről hátrafelé töröljünk, hogy véletlenül se kerüljenek székletmaradványok a hüvelybe. Ha sokat fertőtlenítjük a vécédeszkát, arra is figyeljünk, hogy a fertőtlenítő semmiképp ne kerülhessen a hüvelybe, mert felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Vécépapírból a legjobb, ha az illat-és színezékmentes változatot használjuk.

2. Fontos, hogy mindig tiszták legyünk, és olyan sokszor mossunk kezet, ahányszor csak tudunk. Vigyázzunk, hogy fürdéskor a hüvelyünkbe ne kerüljön lúgos szappan, mert az felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát, eltolja a hüvelyi pH-t, és fertőzés kialakulásához vezethet.

3. Még inkább figyeljünk a higiéniára, ha menstruálunk: cseréljük gyakrabban a tampont, mert a vér is megváltoztathatja a hüvelyi pH-t, és felboríthatja az egészséges egyensúlyt. Menzesz után ne használjunk minden nap betétet, mert bőrirritációhoz vezethet. Ha azt tapasztaljuk, hogy a tampon, illetve a betét használata kellemetlen számunkra, mert irritálja a bőrünket, segítséget jelenthet számunkra a menstruációs csésze.

4. Otthonunkban is viseljünk színezetlen pamutból készült fehérneműt, és ügyeljünk rá, hogy az alsóruházatunk ne legyen túl szoros. A műszálas alsóneműben, tangában és a tapadós nadrágokban könnyebben izzadunk, a nedves környezet pedig kedvez a kórokozók szaporodásának. Érdemes kényelmes, laza ruhában járni, a nadrág helyett pedig a szoknyát választani.

5. Ha tornáztunk, a mozgás végeztével cseréljük le a ruhánkat szárazra.

6. Az intim tájék borotválása közben nagyon óvatosnak kell lenni, tegyünk meg mindent azért, hogy ne vágjuk meg magunkat. Használjunk gélt vagy borotvahabot, arra azonban figyeljünk, hogy a hüvelybe ne kerüljön belőle. Ne kapkodjunk, legyünk türelmesek, a lényeg az, hogy ne sebesítsük meg az érzékeny bőrt.

Ha szeretnénk megelőzni a bakteriális vaginózis kialakulását, figyeljünk oda a fenti pontokra, illetve jót tehet, ha időnként gondoskodunk a hüvelyflóra regenerálásáról. Ehhez válasszunk olyan hüvelykrémet, amely gátolja a kórokozók szaporodását és segíti a jótékony tejsavbaktériumok növekedését.

Forrás: Phytotec Hungária