Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

PCOS: tönkreteheti a szexuális életét a betegség, ha nem kezelteti

PCOS hatása szexuális élet

A betegség kísérő tünetei között számos olyan is akad, amelyek csorbítják az önbizalmat, és befolyásolják a nemi életet.

A szexualitás és a nőiesség megélése olyan tényezők, amik kellenek ahhoz, hogy az illető kiegyensúlyozott és boldog lehessen. A PCOS is azon betegségek közé tartozik, amik képesek ezt tönkretenni azzal, hogy a hormonháztartást felborítják.

Mi az a PCOS?

Sajnos napjainkban egyre több nőt érint a policisztás ovárium szindróma. De pontosan mi is a PCOS?

"A női szervezet hormonális megbetegedése, melynél a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak- ezek a megérni akaró, de nem tudó petesejtek, tüszők. Elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet - és így a szerteágazó tünetei miatt nevezik policisztás ovárium szindrómának." – mondja a szakértő.

Miben befolyásolhatja a szexet?

Sokan gondolják azt, hogy ez a betegség csak akkor okoz gondot, amikor egy pár gyereket akar, azonban kellemetlen tünetei miatt szinte az összes benne szenvedő életére kihat.

"A PCOS tünetei között a fokozott szőrnövekedés gyakran okoz esztétikai kellemetlenségeket az arcon, végtagokon, mellkason. Ezen kívül a férfi hormonok túlsúlyba kerülése miatt nagyon sokszor még súlygyarapodás és erősen pattanásos bőr is a kísérőjelensége lehet, így nem ritka, hogy a szexuális élet minősége leromlik, amit a párkapcsolatra is nagyban kihathat." – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, PCOS specialistája.

Okozhat fizikai fájdalmat a szex a PCOS miatt?

Félő, hogy az ebben a betegségben szenvedő nők életét nem csak a lelki terhelés nehezíti, hanem a fizikai fájdalom is, hiszen a hormonháztartás felborulása sok dologra van hatással.

PCOS: ezért lesz túlsúlyos - kattintson tovább!

"Ebben az esetben a hormonzavar miatt kialakulhat PH eltolódás a hüvelyben, illetve a nedvesedés sem lesz tökéletes, esetleg teljesen el is marad. Ez okozhat fizikai fájdalmat is a behatolásnál, és a szex közben, de jellemzően nem ez a probléma fő gyökere. A gondot sokkal inkább a libidó csökkenése, és a kísérő tünetek miatti lelki teher feldolgozása jelenti. Éppen ezért fontos a kivizsgálása, hiszen a betegség kezelhető, tehát a panaszok megszüntethetőek" – mondja a PCOS specialista

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

PCOS: ez az a 4 ok, amiért túlsúlyt okoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

PCOS

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához