Ezeket látta már?

Petesejtfagyasztás: új eljárás, amivel bebiztosítható a terhesség

petesejtfagyasztás

A petesejtfagyasztás azoknak a nőknek lehet megoldás, akik később szeretnének gyereket, de meg kívánják őrizni a petesejtek egészségét. De hogyan működik az eljárás, és ki veheti valójában igénybe itthon?

A nők termékenysége az idő előrehaladtával folyamatosan csökken. Nemcsak a teherbeesés válhat nehezebbé, de megnő a fejlődési rendellenességek, a komplikációk és a spontán vetélés rizikója is. Ugyanakkor az elmúlt évtizedekben egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás időpontja. Míg az 1980-as években az volt a megszokott, hogy 20-25 évesen már legalább egy, de inkább több gyermeke volt valakinek, napjainkban egyáltalán nem ritka, hogy valaki 35 évesen, vagy később válik először anyává. De hiába egyre elfogadottabb az, hogy valaki később szül, a biológiai korunkat sajnos nem lehet megváltoztatni.

Hogyan történik a petesejtfagyasztás?

A petesejtfagyasztás (oocita krioprezerváció) esetén alkalmazott eljárás rendkívül hasonló a lombikprogramnál alkalmazott embriófagyasztáshoz. Először hormoninjekciókkal stimulálják a petefészkeket, majd az érett petesejteket altatásban vagy bódításban eltávolítják. A petesejteket azonnal lefagyasztják egy speciális eljárás (ún. vitrifikáció) segítségével. Ennél a módszernél a petesejtben található vizet olyan folyadékkal helyettesítik, mely megakadályozzák, hogy a petesejtben jégkristályok képződjenek.

A lefagyasztott petesejtet különleges körülmények között tárolják. A megfelelő pillanatban a petesejtet felolvasztják, laboratóriumban megtermékenyítik, és beültetik. A beültetés sikeressége többek között attól is függ, hány éves volt a páciens, mikor a petesejtjeit levették és lefagyasztották.

Ki választhatja a petesejtfagyasztást?

A petesejtfagyasztás igen költséges eljárás, a sikerességi ráta azonban alacsony - vagyis, a felolvasztott, megtermékenyített, majd beültetett petesejtek mindössze maximum egyharmadából születik valóban kisbaba -, mégis egyre többen választják ezt a módszert. Sokan úgy vélhetik, hogy azok döntenek a petesejtfagyasztás mellett, akik a karrierjük miatt kívánják kitolni a gyermekvállalás idejét (elektív petesejtfagyasztás), valójában azonban nagyon sok nőnél egészségügyi okai lehetnek a döntésnek, mások pedig azért választják a petesejtfagyasztást, mert nincs stabil vagy gyermeket akaró partnerük.

Jó néhány olyan betegség van, mely jelentős mértékben befolyásolhatja a termékenységet, a teherbeesési képességeket vagy a petesejtek minőségét. Ezek közé tartozhatnak például bizonyos autoimmun betegségek, a sarlósejtes vérszegénység vagy a súlyos hormonális problémák. A daganatos betegségek, illetve az azok kezelésénél alkalmazott sugár- vagy kemoterápia is súlyosan károsíthatja a petesejteket. A petesejtfagyasztás megoldás lehet azoknál a hölgyeknél, akiknél már diagnosztizálták a betegséget, de a kezelést még nem kezdték meg.

Olvasson tovább! Ezekre figyeljen, ha 40 felett vállal gyereket!

A petesejtek lefagyasztása megoldás lehet azoknak a pároknak is, akik asszisztált reprodukciós programban (lombikprogramban) vesznek részt, de az embriófagyasztás etikailag nem elfogadható a számukra. Azzal azonban nagyon fontos tisztában lenniük, hogy a fagyasztott embriókból nagyobb eséllyel lesz baba, mint a lefagyasztott, majd felolvasztott és megtermékenyített petesejtből.

A petesejtfagyasztás hazánkban jelenleg csak egy intézetben elérhető eljárás, igénybevétele szigorú szabályokhoz kötött. Elektív krioprezervációra még nincs itthon lehetőség, a módszert csak azok vehetik igénybe, akik daganatos betegségük miatt kívánják ilyen módon megőrizni a termékenységüket.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához