Ezeket látta már?

Hirdetés

Rossz napok a menstruáció előtt? Így tehetünk a PMS ellen (x)

/Kép: Shutterstock

PMS-nek nevezzük azt a tünetegyüttest, amely a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkezik és a vérzés kezdete után 1-2 nappal magától megszűnik. A PMS, azaz premenstruális szindróma tünetei változatosak és szerteágazók.

Sokan tapasztaltuk már, hogy a menstruációt megelőző napokban nem vagyunk olyan jól, mint szoktunk. Ha PMS-ünk van, könnyedén ránk foghatják, hogy hisztériás nők vagyunk, pedig a premenstruális szindróma nem csupán női hiszti: ezekben a napokban a hormonjaink játékának vagyunk kitéve. A menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Ilyenkor jellemző a mellfeszülés, a fejfájás, az alhasi görcs, a labilis hangulat, a túlérzékenység és az ingerlékenység, de gyakori a farkasétvágy és a szexuális vágy csökkenése is. Vegyük a kezünkbe az irányítást: ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, sokat tehetünk a PMS kellemetlen tünetei ellen.

Hasznos tippek, hogy kevésbé legyenek nehezek a mensi előtti napok

1. Mozogjunk rendszeresen: már napi 30 percnyi kardiómozgás sokat segíthet nekünk. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, elég, ha kocogunk egy kicsit, vagy nagyokat sétálunk, esetleg biciklizünk.

2. Próbáljunk meg egészségesen étkezni: bár a menstruációt megelőző napokban jól esne sok szénhidrátot, főleg csokoládét és süteményeket enni, a jóllétünk érdekében gyakoroljunk egy kis önfegyelmet, és étkezzünk egészségesen. Ha lehet, együnk minél több rostban gazdag élelmiszert, például zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat. Igyunk minél kevesebb kávét, és lehetőleg mellőzük az alkoholt.

3. Próbáljuk meg hatékonyan oldani a stresszt! A stresszt nem mindig lehet elkerülni, ám nagyon fontos, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudjuk csökkenteni a belső feszültséget. Meditáljunk, jógázzunk, vagy sétáljunk nagyokat a barátainkkal, szeretteinkkel.

4. Szokjunk le a dohányzásról!

5. Szedjünk gyógynövénytartalmú tablettát! A Premens tabletta recept nélkül kapható a patikában, nem kell orvossal felíratni.

A Premens tabletta hatóanyaga a barátcserje kivonata. Ezt a gyógynövényt már az ókorban és a középkorban is használtak, és ma már bizonyított, hogy pozitívan hat a női hormonális szabályozórendszer működésére. A Premens tabletta hasznos segítséget nyújthat a PMS-tünetek hormonmentes enyhítéséhez, de türelmesnek kell lenni, és érdemes legalább három hónapon át szedni, hogy a kívánt hatást elérjük.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához