Ezeket látta már?

Fertőzések nyáron: így lehet elkerülni őket a nőgyógyász szerint

strand, fertőzés, hüvelyi folyás, hüvelyflóra

Tévhit, hogy strandolást követően az uszoda vizétől vagy a természetes vizekben való fürdőzéstől alakulnak ki a kellemetlen panaszok, sokkal inkább a vizes fürdőruhától és annak viselésétől!

A nyári, nőgyógyászati fertőzéseket nem kívülről bevitt, akár szexuális úton terjedő kórokozók, hanem a hüvely belső egyensúlyának megváltozása okozza. Fürdés után lehetőség szerint váltsunk száraz fürdőruhát vagy alaposan töröljük meg az intim területeket, hogy a nemkívánatos tüneteket elkerülhessük.

Cserélje le a nedves fürdőruhát!

A probléma leginkább abból adódik, hogy a hosszabb ideig rajtunk lévő vizes fürdőruha alatt a bőrünk befülled. Ez a nedves közeg pedig melegágya annak, hogy a hüvely belső ökológiai egyensúlya megváltozzon, ezáltal az élettanilag ott élő gombák és egyéb baktériumok elszaporodnak, a lactobacillusok (tejsavbaktériumok) száma pedig lecsökken.

– magyarázza dr. Melczer Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Hozzáteszi, a gombák és baktériumok minden egészséges nő szervezetében megtalálhatók, a hüvelyflóra alkotóelemei így hozzátartoznak a normál működéshez, azonban, ha az arányok felborulnak és a baktériumok elkezdenek szaporodni, kialakítják a rájuk jellemző fertőzési tüneteket, amelyek zavaró viszketéssel, esetleg hüvelyi folyással járnak együtt.

A hüvelyflóra állapotát azonban nem csak a hőmérséklet befolyásolja, felborulhat az egyensúlya a tisztasági betét folyamatos viselésétől, a nem megfelelő higiéniától, az intim tisztálkodószerek mindennapos használatától vagy a borotválkozástól, és vannak olyan nők, akik hajlamosabbak is erre.

A tisztálkodást is túlzásba lehet vinni?

A viszketés vagy a színtelen, szagtalan folyás önmagában nem jelent kóros állapotot, ilyen esetben nem biztos, hogy be kell avatkozni. Az érintettek mégis sokszor komoly fertőzésre gondolnak, miközben csupán arról van szó, hogy például a szőrtelenítés után a tisztasági betét viselése a csupasz hámrétegen viszkető, égő érzést, irritációt okozhat – mondja dr. Melczer Zsolt. A nőgyógyász arra is kitér, egészségügyi betétet csak a menstruáció időszakában javasolt használni, nyáron az intim, női egészség fenntartásához ez nem szükséges. A hipoallergén, légáteresztő vatta ezekkel szemben nem okoz allergiás reakciókat a bőrön, így ha valaki komfortosabbnak érzi, ezt használja inkább a többi napon.

A drogériákban kapható intim tisztálkodószerek rendszeres, napi használata, azon túl, hogy túlzott áltisztaságérzetet okoznak, a hüvely normál flórájának sem tesznek jót, mert teret adhatnak a különböző kórokozók elszaporodásának vagy krónikus irritatív érzést okozhatnak. Azonban időről időre (szezonálisan, például nyáron és télen) érdemes kúraszerűen használni patikában kapható probiotikum készítményeket, amelyek jótékony hatással vannak a hüvely normál működésére.

A különböző panaszok kialakulásában komoly szerepe van továbbá a magánéleti- és munkahelyi stressznek is. Sok betegnél a lelki problémák a hüvely baktériumállományának túlzott elszaporodásához vezethetnek, amely a pH-szint felborulásával jár

– emeli ki az egyetemi docens.

A klasszikus hüvelyfertőzéseknek, mint a candida, a bakteriális vaginózis vagy a trichomonas, télen-nyáron ugyanazok a tünetei, nincsen szezonális különbség közöttük. Ha darabos, zöldes-sárgás vagy szürkés-fehér színű folyást, szúró, nagyon kellemetlen, égő érzést tapasztalunk, ami jellegzetes, kellemetlen szagokkal társul, akkor azonban forduljunk orvoshoz annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan milyen fertőzéssel állunk szemben.

Nyári praktikus tanácsok:

  • Fürdés után mindig zuhanyozzunk le!
  • Napozáshoz cseréljünk fürdőruhát!
  • Ne viseljünk állandóan tisztasági betétet, csak ha szükséges!
  • Időnként használjunk hüvelyi probiotikumot!
  • Kerüljük a műszálas fehérneműt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 7 tünet nőgyógyászati daganatokat jelezhet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#daganat

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához