Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Többet tehet a változókori hízás ellen, mint hinné

A változókor idején sem kell lemondanunk a szép alakról

A klimax gyakran megviseli a nők szervezetét, és a hormonális változások sokuknál súlygyarapodást is okoznak. Holott negyven fölött sem törvényszerű az elhízás – csakhogy eléggé nehéz a diétára koncentrálnia annak, akit mindeközben a változókor tünetei is kínoznak…

Nem csak az étel mennyisége, a minősége is számít

Az évek előrehaladtával lassul az anyagcserénk, így talán mindenki tudja, hogy felnőttként már nem engedheti meg magának büntetlenül ugyanazt a kalóriabevitelt, mint mondjuk kamaszkorában. A klimax kezdete a nők életében újabb mérföldkő, hiszen ilyenkor a szervezetben komoly hormonális átrendeződés indul el, amit gyakran kísér váratlan testsúlygyarapodás. Nem csoda: a változókor idején átlagosan 200 kalóriával csökken a nők napi energiaigénye, ami mindössze egy zsemle és egy pohár narancslé energiatartalma, de vajon elég-e, ha egyszerűen csak ennyivel kevesebbet eszünk egy nap? Sajnos nem: ebben az életszakaszban a mennyiség csökkentése mellett a minőségre is oda kell figyelnünk, azaz hogy mely ételeket részesítjük előnyben.

Mivel a változás megállíthatatlan, ezért nekünk is változtatnunk kell!

„Ugyanúgy eszem, ugyanannyit mozgok, mint korábban, mégis hízni kezdtem!” – panaszolja a 48 éves Paula, és aligha van egyedül ezzel a problémával. A nők negyvenes életéveinek végén kezdődő változókor ugyanis valóban a változásról szól, ezért ha szeretnénk továbbra is megőrizni az alakunkat, bizony nekünk magunknak is változtatnunk kell. Az egészséges étrend minden életkorban hasznunkra válik, a klimax idején pedig mondhatni kötelező: fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, míg a gyors felszívódású szénhidrátokat és a cukrot inkább száműzzük. Ügyeljünk a belső hidratáltságunkra is, azaz igyunk elegendő folyadékot. Ezzel együtt mozogjunk többet, mint korábban, elvégre a sport jelentősen fokozza a kalóriafelhasználást.

Változókori panaszok ellen vessünk be gyógynövényeket

A változókori életmódváltást persze nem könnyítik meg az ilyenkor sokakat érintő klimaxos panaszok, a hőhullámok, az izzadás, a hangulatingadozások vagy az alvászavar. Segíthet, ha nem egyik napról a másikra dobjuk sutba a korábbi szokásainkat, hanem apránként, lépésről lépésre változtatunk. A kellemetlen tünetek csillapítására pedig bátran hívjuk segítségül a természet patikáját. A Cimicifuga, azaz poloskavész segítheti az olyan változókori testi panaszok enyhítését, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Az alvászavarok ellen hasznunkra válhat a valeriána, míg az enyhe depressziós tünetekre a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű jelenthet gyógyírt. Válasszunk ellenőrzött minőségű készítményeket, amelyeket patikában vásárolhatunk meg recept nélkül.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához