Ezeket látta már?

Új remény küszöbén: a méhátültetés eredményei

Nők millióinak adhat reményt a méhátültetés... Derya Sert az első nő, aki halott donortól kapott méhet, ezzel esélye nyílt arra is, hogy hamarosan gyermeke lehessen.

A műtétet a törökországi Akdeniz Egyetemi Kórházban végezték el még augusztus 9-én. A páciens a 21 éves Derya Sert, aki – ahogy minden ötezredik nő – méh nélkül született.

Új remény küszöbén: a méhátültetés eredményei

"Keveredik bennem a boldogság és az izgalom. Ha Isten is úgy akarja, hamarosan a karomban tarthatom a saját gyermekemet." – mondta el a hölgy, aki maga háziasszony, a férje pedig autószerelő. Az operáció után ugyan érzett kis fájdalmat, ám saját bevallása szerint ettől egyáltalán nem félt, amikor vállalkozott a műtétre. "Ez a méh most már a saját szervem... Nagyon vártuk ezt a napot." – tette hozzá a nő. Sokat segített számára, hogy a családja is mindent megtett annak érdekében, hogy problémájára megoldást találjanak.

Nem ez az első méhátültető műtét a világon. 2000-ben Szaúd-Arábiában már végeztek ilyen beavatkozást, ám akkor élő donor közreműködésével. Az operáció akkor nem sikerült, a szervet 99 nap elteltével súlyos véralvadás miatt el kellett távolítani.

"Az élő donor hátrány." - véli Omer Ozkan, a mostani műtétet végző orvoscsoport tagja.

"Abban az esetben túl rövidek voltak az erek, így nem tudták megfelelően ellátni, megtartani a méhet." – tette hozzá Munire Erma Akarn nőgyógyász. Az orvosok hiszik, hogy ezeket a problémákat most legyőzték. A halott donor méhe körül el tudták távolítani a nagyobb szöveteket, így pontosan be tudták illeszteni a testbe, és a hosszabb véredények is támogatják azt. Emellett az eltelt 11 évben a szervmegtartó gyógyszerek terén is történt előrelépés.

A teljes siker kimondása azonban még várat magára. "Akkor lehetünk végképp nyugodtak, ha Sert kihordta a gyermekét. Most annak örülünk, hogy a szövetek működnek, élnek." – mondta el Ozkan. Még legalább hat hónap, amíg mesterséges megtermékenyítés alkalmazásával teherbe merik ejteni az asszonyt. A várandósság alatt pedig további komplikációk – rendellenes növekedés, koraszülés - is elképzelhetőek a szervátültetés miatt szedett gyógyszerek okán .

Sert már elkezdett menstruálni, ami nagyon jó jel. A pár tagjai mindketten fiatalok, így jó esélyük van arra, hogy hamarosan saját gyermekük lehessen. Az orvosok azonban azt javasolják, hogy a baba születése után távolítsák el az idegen méhet, hacsak nem szeretnének több gyermeket.

A törökországin kívül még egy amerikai és egy svéd kórházban kutatják a méhátültetés lehetőségeit.

"Remélem, a példám a többi nőnek is reményt ad. Kívánom, hogy sikerüljön nekik, amire annyira vágynak." – üzente sorstársainak Sert.

Forrás: Medipress