Ezeket látta már?

Tucatnyi változás elindul: ezekre a jelekre jobb, ha odafigyel menopauza alatt

változókor, klimax, menopauza, testi tünetek hormonok

A komplex hormonális változásokkal járó menopauza testünkre és lelkünkre is kihat, olyannyira, hogy már meglévő betegségeink rosszabbodhatnak.

Mire érdemes jobban odafigyelni a menopauza alatt, hogy csökkentsük a betegségkockázatot?

A menopauza a hormonális változások tucatját indítja be a szervezetben, amelyek lelki, mentális és fizikai szinten is éreztetik hatásukat. A természetes öregedési folyamat velejárójaként bekövetkező menopauza általában a nők negyvenes évinek elején kezdődik és az ötvenes éveik vége felé zajlik le. Jellemző tünetei a hőhullámok, hangulatingadozások, szorongás, depresszió, koncentrációs és alvászavarok, illetve az elmaradozó, szokatlan mennyiségű menstruáció.

A menopauza azonban a szív és -érrendszerben, a vizelettartásban, a testsúlyban és a csontok sűrűségében is változásokat okozhat, ami az ösztrogénszint csökkenésének számlájára írható.

Élet a menopauza alatt és után

A menopauza elsődleges velejárója a testalkat megváltozása. A menopauza általános jellemzője, hogy a nők túlnyomó része hízásnak indul. Ennek előjeleit a legegyszerűbb észrevenni, mert akárcsak az első menstruációnál, úgy most is az ember egész nap csak enne. A változókorban, ha el akarjuk kerülni a hirtelen súlygyarapodást, oda kell figyelni a táplálkozásra, és a zöldségek, gyümölcsök, könnyen emészthető, rostban gazdag, gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztását kell előtérbe helyezni a zsíros, édes ételekkel szemben.

Sajnos a csontritkulás kevéssé kontrollálható következménye lehet a menopauzának, amit a rendszeres D-vitamin pótlással és kalcium bevitellel lehet elkerülni. A vitaminpótlás mellett a testmozgás is segít a csontok épségének megőrzésében. Persze nem a kimerítő erőnléti edzésekre kell gondolni, mert napi fél óra sétával is sokat tehetünk izomzatunk és csontjaink hosszú távú egészségéért.

A menopauzát követően a csontok sűrűsége csökkenésnek indul, ami egyébként már a harmincas éveinktől így van, a változókor, pusztán fokozza ezt a jelenséget.

A szívbetegségek is hormonális változások következményei. Az ösztrogénszint csökkenésével megnövekszik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata. Ennek felbukkanását akárcsak a csontritkulást a rendszeres mozgással, a káros szenvedélyek kiiktatásával és az egészséges étrend kialakításával redukálni lehet.

Az ösztrogénszint csökkenés a hüvely és a húgycső rugalmasságára is kihat. Az izmok rugalmassága a változókor során csökken, így az akaratlan vizeletcsepegés akár erős köhögés, emelés vagy nevetés során is előfordulhat.

A fent említett betegségek persze nem törvényszerűen jelentkeznek minden változókoron átesett nőnél, csupán nem árt jobban odafigyelni szervezetünkre a menopauza ideje alatt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Változókor: 9 bevált gyógynövény a klimax idejére - ezeket javasolja a gyógyszerész

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menopauza

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához