Ezeket látta már?

Változókor: 9 bevált gyógynövény a klimax idejére - ezeket javasolja a gyógyszerész

menopauza, klimax, változókor, gyógynövény, tea, teakeverék

Világszerte készítenek klimax tüneteit enyhítő teakeverékeket, melyekben nagyrészt a következő gyógynövények szerepelnek összetevőként.

A menopauza átlagosan egy nő 50-52. évében jelentkezik. Ez az élet egyik legtermészetesebb folyamata, mégis lehetnek kellemetlen velejárói. Vannak olyanok, akiknél hormonpótló terápiára van szükség (HRT), de enyhébb panaszok esetén az emberek szívesen próbálják ki a természetesebb megoldásokat. Akadnak ugyanis gyógynövények, amelyek hormonok nélkül képesek lehetnek mérsékelni a változókor legtöbb tünetét.

A menopauza legjellemzőbb tünetei:

Segíthetnek-e a gyógynövények változó kori panaszokon?

Az alternatív gyógyászat (CAM) számos lehetőséget rejt. Egy 2019-es irodalmi áttekintő szerint ezek egy része hatástalannak bizonyult, de voltak olyanok is, amelyek pozitív eredményeket mutattak, és csökkentették a menopauza nem kívánatos tüneteit.

Például egy 2018-as tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik 8 héten át szedtek egy speciálisan összeállított gyógynövényekből álló kapszulát (konkrét összetevői sajnos nem ismertek), jelentősen csökkent a hőhullámok súlyossága és időtartama.

Teák, teakeverékek, gyógynövények

Mindenki érdeklődik a természetes gyógymódok iránt, amivel az adott betegsége, állapota kellemetlen velejáróit kezelni tudja. Nincs ez másképp a menopauza esetében sem. Ide tartoznak a gyógyteák is, amiről sokan azt hinnék, hogy mindentől függetlenül alkalmazhatók. Jótékony hatással vannak bizonyos egészségügyi problémákra, azonban célszerű orvossal beszélni, mielőtt ilyen teát használna. Könnyen előfordulhat, hogy kölcsönhatásba lépnek az egyébként naponta rutinszerűen szedett gyógyszerekkel, de egyénre szabottan is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Világszerte készítenek menopauza tüneteit enyhítő teakeverékeket, melyekben nagyrészt a következő gyógynövények szerepelnek összetevőként:

Fürtös poloskavész

Sokféle biológiai összetevőjük miatt számos bajra gyógyírt jelent. Néhány eset alátámasztja a hőhullámok és álmatlanság elleni hatását is, melyek a változó korúaknál leginkább megjelenő panaszok.

Mellékhatás: általában enyhék, és elsősorban gyomor-bélrendszeri eredetűek. Bár előfordult, akinél májproblémák jelentkeztek, de szerencsére ezt semmilyen jól kontrollált klinikai vizsgálat sem bizonyította.

Vörös here

Izoflavonokat tartalmaz, melyet növényi ösztrogénnek is neveznek. Nem hormon, de a szerkezete hasonló az ösztrogénéhoz, így az emberi szervezetben a változó kort érintő ösztrogénhiány kellemetlen hatásait képes ellensúlyozni. A National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) szerint azonban hőhullámokra, koleszterinszintre és a csontsűrűségre nem mutatható ki számottevő pozitív hatás.

Panax ginzeng

Gyulladáscsökkentő, továbbá szintén az ösztrogén hormon hatásait mutató összetevőkkel rendelkezik. Hőhullámok kezelésében segíthet. Rövid távú használata javasolt.

Mellékhatás: előfordulhat álmatlanság.

Macskagyökér (Valeriana)

Egy tanulmány megerősíti, hogy alvászavarra, hőhullámokra jótékony hatással van. Az NCCIHT szerint viszont nincs elég bizonyíték arra, hogy a macskagyökér hasznos ezekben az állapotokban.

Zsálya

2019-ben végeztek egy 30 főt érintő tanulmányt, amelyben javult a koncentráció, csökkentek a hőhullámok, és az éjszakai izzadás is mérséklődött.

Orbáncfű

Számos más gyógyászati felhasználása mellett a menopauza tüneteinek kezelésében is előnyös hatással bír, de erre nincs elég meggyőző kutatási eredmény, emellett sok gyógyszerrel képes kölcsönhatásba lépni.

Édesgyökér

Segíthet csökkenteni a hőhullámok súlyosságát és gyakoriságát, de vigyázni kell a hosszú távú alkalmazásával, mivel növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ginkgo biloba

Alkalmazható koncentrációs problémáknál, és az alacsony libidó javításánál.

Mellékhatás: fejfájás, gyomor-bélrendszeri problémák, allergiás reakció, kölcsönhatás bizonyos gyógyszerekkel.

Menopauza: a mentális köd is a változókori tünetek közé tartozik - olvasson tovább!

Édeskömény

Egyes szaklapok forrásai szerint az édeskömény alkalmazásával csökkenthető a csontritkulás és a szívbetegségek kialakulásának rizikója. Emellett egy kisebb tanulmányban igazolódott az alvásproblémákra, depresszióra gyakorolt pozitív hatása.

Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság szerint, akik hormonális kezelés nélküli megoldásokat keresnek változó kori problémáikra, ők az alternatív gyógymódokon kívül érdeklődnek az iránt is, hogy milyen életmódbeli változások segíthetnének a tüneteiken. Ezekre érdemes odafigyelni:

  • dohányzás mellőzése
  • mozgás
  • kiegyensúlyozott étrend
  • optimális testsúly fenntartása
  • stresszkezelés
  • optimális vérnyomás

Összefoglalva

A menopauza negatív hatásai alternatív és hormonpótló (HRT) kezelésekkel kordában tarthatóak. Akiknél enyhék a tünetek, nem hormonkezeléssel szeretnének javítani az állapotukon, vagy valamilyen indokból kifolyólag nem kaphatnak HRT-t, azoknál a nőknél ajánlható más alternatíva. Ilyen esetekben erősen ajánlott egészségügyi szakember tanácsát kikérni a lehetséges mellékhatások és a gyógyszerkölcsönhatások elkerülése érdekében.

Az alternatív módszerekkel kapcsolatos tudományos vizsgálatok ellentmondásosak lehetnek. Egyes hatások nem teljes mértékben bizonyítottak, de több tanulmány is pozitív eredménnyel zárult, és tovább folynak az ilyen irányú kutatások.

Dr. Szabó Linda

gyógyszerész

Forrás:

www.medicalonline.hu

www.medicalnewstoday.com

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Állandóan felfázik? Ez lehet az oka, hogy hajlamos a fertőzésre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvelyfertőzés

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához