Ezeket látta már?

Vérzészavar szülés után: meddig normális?

vérzés, szülés utáni vérzés, szülés, kisbaba

Szülés után időbe telik, míg helyreáll a ciklus, rendeződik a menstruáció.

Az, hogy kinél mikor jön el a terhesség után az első vérzés ideje, illetve mikor áll be rendszeresre, az változó, ám van az a pont, amikor már érdemes orvoshoz fordulni a problémával. Hogy erre mikor van szükség, arra dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa adott választ.

Mikor jön meg először szülés után?

A terhesség, szülés után hatalmas változásokon megy keresztül a test, így nem csoda, hogy pár folyamata is megváltozhat. Ilyen többek között a menstruáció is. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon a korábban rendszertelen ciklusuk, a vérzésük rendeződik a szülés után, vagy a normál, szabályos menstruáció szabálytalanná válik? A válasz a kérdésre: mindkettő lehet (természetesen olyan is, hogy nem változik).

Ami biztos: ha szoptat, szülés után pár hónapig, akár egy évig nem fog jelentkezni menstruációs vérzés (szoptatás nélkül akár már a következő hónapban is számíthat rá). Hogy mikor is jön meg, az attól függ, hogy mikor csökken le annyira a prolaktin szintje (mely a tejelválasztásért felel, ám a normál női nemi ciklust akadályozza), hogy jelentkezzen a vérzés.

Közvetlen a szülés utáni vérzés: lochia

A gyermekágyi vérzés, a lochia, a méh üregében maradt szövetdarabok, nyálkahártya, a lepény helyén keletkezett seb gyógyulása során keletkező anyagokból illetve immunsejtekből áll.

Ez eleinte erős menstruációs vérzéshez hasonlít, vörös és kis vérrögök is előfordulhatnak benne. Színe később barnássá válik, majd tisztul, fehérebb lesz, mennyisége csökken. Nem bűzös, édeskés szagú, ezért, ha kellemetlen szagokat tapasztal, forduljon orvoshoz, mert az gyulladás, fertőzés jele lehet! Az ürülést alhasi görcsök kísérhetik, mely a méh összehúzódásának jele. Ez az időszak maximum 6 hétig tart.

Szoptatás nélkül is előfordulhat, hogy a menstruáció szabálytalanná válik. Ennek oka elsősorban az, hogy a terhesség, a szoptatás, illetve a termékeny időszakokban más- más hormonszintek jellemzőek. A változásokhoz időre van szükség, ráadásul az átmenet sem zajlik mindig tökéletesen-mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

· nagyon erős vérzés, vagyis amikor óránként több mint egy tampon átázik vagy egy betét megtelik

· lázzal járó vérzés

· intenzív görcsök

· nagyobb vérrögök, alvadékok

· az első menstruációt követő 6 hónap múlva is rendszertelen a vérzés

· miután befejezte a szoptatást sem jelentkezik vérzés

· már beállt rendszeresre a vérzés, utána ismét rendszertelenné válik

Az orvos ilyenkor ultrahangos vizsgálatot, rákszűrést, valamint a hormonpanelek ellenőrzését rendelheti el, ami közelebb visz ahhoz, mi is okozza a problémát (általában hormonzavar okozza).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához