Ezeket látta már?

Egy 8 hetes kisbabát lehet biliztetni? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

kisbaba, ec, bili, hasfájás, vakcinainfó- az orvos válaszol

Mit tegyünk, ha a hasfájós baba sokkal jobban van, ha nincsen rajta pelenka?

A Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoportban merült fel a kérdés, hogy káros-e mentálisan egy néhány hetes hasfájós babának, ha nem adnak rá pelenkát.

Kérdés: A kérdésem félig egészségügyi, félig jogi és nagyon megköszönném, ha megerősítenének.

Van egy 8 hetes, makk egészséges, otthon, beavatkozásmentesen született fiam. Eleinte rengeteget szenvedtünk a hasfájással hiába vagyok feketeöves galambűző, amíg rá nem jöttünk, hogy a pelenka okozza a gondot. Pelenka nélkül olyan gáztelepeket enged ki, hogy menten megoldaná az energiaválságot, de pelenkában még csak gáz halmazállapotút sem produkál, nemhogy folyékonyat vagy nemnewtoni folyadékot (szilárdat koránál fogva nem várunk). Sebaj, gondoltam magamban, akkor EC-zünk, ez van. Tök jól ment is a dolog, baba boldog, szőnyeg nem annyira, de azt lehet másikat venni, nyugalmat nem.

Ma voltunk gyermekorvosnál (helyettesítő volt), aki amikor meglátta az ázsiai bilit a babakocsi aljában, akkor egyből nekemállt, hogy ugye nem vagyok én is "olyan" anya, aki bilizteti a szinte újszülöttjét. Megkaptam, hogy traumatizálom a gyerekem, tönkreteszem testileg, lelkileg és amúgy is.... És jelenteni fogja a megfelelő hatóságoknak. Ezen a ponton összecsomagoltam a fiamat és egy "rendben" társaságában távoztam inkább.

A választ sejtem, de azért inkább megkérdezem: van bármi alapja annak, amit a doktornő a fejemhez csapkodott és keressek ügyvédet meg egy jól gagyogó pszichológust a fiamnak vagy csak igyak egy idegnyugtató kakaót (pálinka helyett) és próbáljam mindannyiunk nyugalma érdekében kerülni a továbbiakban a hölgyet? Köszönöm szépen előre is a válaszukat és az áldozatos munkájukat!

Válasz: A gyerek korai bilire szoktatása, úgymond erőltetése lehet káros. Ha odafigyelünk az igényeire, sok babánál már újszülött kortól felismerhető, ha székletet vagy vizeletet akar üríteni. Ha ezt pelenka nélkül teszi, kevésbé bántja a bőrét, és még a kötődést is erősítheti baba és anyuka közt egy ilyen fokú odafigyelés. Amire figyelni kell, hogy a testtartás helyes legyen, ne bántsa a gerincét (újszülött korban még inkább bölcső póz a kényelmes, később a klasszikus ec póz). Az a tapasztalat, hogy sok hasfájós babának ez a segítség megoldást jelent a panaszaira. Ha a baba igényeire figyel, nem fog neki ártani. Nem kell erőltetni semmit.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához