Ezeket látta már?

9 módszer, amivel segíthet másnak kigyógyulni a függőségéből

lelki_segitseg

Nagy segítséget jelenthet egy szenvedélybetegnek a környezete, ha az támogatást nyújt neki, és segít felismerni a betegségét, valamint a kezelés szükségességét.

Számítani kell azonban arra, hogy ez nem egy egyszerű folyamat, mindkét oldalon előfordulhatnak nehézségek. Nem könnyű látni, ahogy valakinek a barátja, családtagja függőségben szenved, ráadásul ehhez különféle testi, lelki, szociális problémák is társulhatnak. Sokszor időigényes elfogadtatni az illetővel, hogy baja van, ami kezelést igényel. Szakértők megfogalmaztak néhány olyan tanácsot, ami nagyon hasznos útmutatást adhat a hozzátartozónak, hogyan támogassa leghatékonyabban szenvedélybeteg ismerősét a leszokásban.

Függőség (addikció) jellemzői

A függőségeket az Amerikai Pszichiátriai Társaság súlyos szerhasználati rendellenességként (SUD) sorolja be. Ez egy olyan állapotot eredményez, amiben valaki a káros következmények ellenére sem hanyagolja szenvedélyét. Akármilyen függőségről is legyen szó, a függőség tárgya befolyásolhatja a mindennapi életben való viselkedést azáltal, hogy változások történhetnek az agy bizonyos működései területein. Ez idézheti elő a gondolkodás- és viselkedésbeli zavarokat.

A National Institute on Drug Abuse egyenesen a szívbetegséghez hasonlítva azt mondja, hogy mindkettő megzavarja egy-egy szerv egészséges működését a szervezetben, melynek számos előnytelen hatásai lehetnek, és akár végzetes is lehet. Közösnek tartják továbbá a két betegségben azt, hogy relatíve meg lehet őket előzni, és kezelhető problémákról van szó.

A függőség típusai

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint legtöbbször a következő dolgoktól alakulhat ki addikció:

 1. Addiktív anyagok:
 • dohány
 • alkohol
 • heroin
 • kannabisz
 • kokain, metamfetamin és egyéb stimulánsok
 • opioidok (pl. kodein, oxikodon)
 • inhalálószerek (pl. festékhígítók, ragasztók)
 • nyugtatók, altatók, szorongásoldók

2. Addiktív tevékenységek:

 • kényszeres szexuális viselkedés
 • szerencsejáték
 • bevásárlás
 • játék
 • internet
 • plasztikai műtét
 • ételfüggőség
 • izgalmat okozó tevékenységek

Így segíthet egy szenvedélybetegnek

Mindenkinek egyéni a problémája, és az is, hogy hogyan fog reagálni arra, ha valaki segíteni akar neki. Mindazonáltal az Amerikai Addiktológiai Központok és a Rochesteri Egyetem Orvosi Központja próbált összeszedni néhány olyan javaslatot, mellyel hatékonyabb lehet a segítségnyújtás.:

 1. Ne felejtse el, hogy a függőség egy betegség. Nem választás kérdése, és nem is egy erkölcsi kudarc.
 2. Első és legfontosabb lépés, hogy az illető ismerje el, hogy függő. Ehhez néha elég csak elbeszélgetni vele, és rávilágítani a társuló kellemetlenségekre.
 3. Különféle reakciókat válthat ki azzal, hogy szóbahozza a problémát. Van olyan beteg, akin a szomorúság fog eluralkodni, van, akin a düh. Ezekre próbáljon előre felkészülni.
 4. Ne beszéljen a konkrét függőségről és a megoldási lehetőségekről ismerősével addig, amíg ő a szer hatása alatt van.
 5. Bátorítsa az illetőt a leszokásban, legyen partner a megfelelő kezelési módszerek felkutatásában.
 6. Mutasson neki példát az egészséges életmódra vonatkozóan.
 7. Buzdítsa arra, hogy vállaljon felelőséget a tetteiért, és tanulja meg kezelni saját gondjait.
 8. Legyen tisztában azzal, hogy a visszaesés gyakran a leszokási folyamat része lehet.
 9. Bizonyos szerek (pl. alhokol, kábítószerek) hirtelen abbahagyásakor a szervezet elvonási tüneteket produkálhat, így ilyen esetekben mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

7 jel, ami függőségre utal - ismerje fel, ha segítségre van szüksége! Olvasson tovább!

Önsegítő csoportok

Hasznos lehet támogató csoportokat ajánlani illetve azt felkínálni, hogy azok felkeresésében segít. Ugyanis ezekben a közösségekben hasonló problémákkal küzdő emberek vannak, akik gyógyulni szeretnének, és erőt adhatnak egymásnak azzal, hogy megbeszélik, pontosan mi játszódik le bennük.

A segítségnyújtó is lehet függő

Előfordulhat, hogy olyas valaki szeretne segíteni egy szenvedélybetegnek, aki maga is függő. Ha Ön ilyen helyzetben van, az addiktológiai szakértők szerint a következőket teheti:

 • Ha már jár az ismerőse önsegítő csoportba, kérjen segítséget ezektől a közösségektől Ön is.
 • Kezeléstől és szakembertől függően ha mód van rá, igény esetén lehetséges az ismerősével való közös kezelés.
 • Határokat kell szabni, és azokhoz ragaszkodni is kell. Ez sokat tud lendíteni a gyógyuláson.

Társfüggőség

Amikor az ember kapcsolatban áll egy szenvedélybeteggel, előfordulhat, hogy társfüggő lesz. Van, aki megpróbálja támogatni a társát, de ennek során lehetővé teszi az illető számára a további szerhasználatot azzal, hogy biztosítja a függőségéhez szükséges pénzt, és ezáltal hagyja, hogy a probléma továbbra is fennmaradjon. Egy alkoholista esetében tehát ahelyett, hogy elvonóra küldené, továbbra is ellátja őt alkohollal.

Gyógyulási idő

Egyénfüggő, hogy kinek mennyi időbe telik megbirkózni a betegségével, és a kezelési módszerek is nagyon különbözőek lehetnek. Többféle kezelési stratégia létezik (gyógyszeres terápia, rehabilitációs programok, önsegítő csoportok), melyeket az orvos egyénre szabottan választ ki, és módosít azokon, amennyiben azt a beteg változó szükségletei megkívánják.

Dr. Szabó Linda

Gyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vodka: így befolyásolhatja a szív működését

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

függőség

Forrás: MedicalNewsToday