Ezeket látta már?

A kényszeres vásárlás pszichés betegséget rejt

A nyugatnémetek 8, a keletnémetek 6 százaléka hajlamos a kényszeres vásárlásra: ők sokkal több árut vesznek, mint amennyit megengedhetnének maguknak. A kóros shoppingolás mélyebben gyökerező pszichés zavart tükrözhet - derül ki egy friss német kutatásból.

Az erlangeni egyetemi klinika orvosa és pszichológusa, Astrid Müller tanulmányában harminc kényszeres vásárló pszichés állapotát hasonlította össze egészségesekével, illetve táplálkozási zavarral küzdőkével. Az eredmény rávilágított arra, hogy a kényszeres vásárlóknak nem csak súlyos adósságaik vannak, de gyakran depressziósak, szoronganak és személyiségzavarban szenvednek - olvasható a német PPmP - Psychotherapie Psychosomatik und Medizinische Psychologie című pszichológiai szaklapban.

A kényszeres vásárlók 80 százalékát súlyos szorongások gyötörték, 63 százalékuk volt depressziós, 23 százalékuk táplálkozási zavarral bajlódott. Ez jelzi, hogy a kóros vásárlás fokozottan együtt jár más pszichés zavarokkal. Az is lehetséges, hogy a kényszeres vásárlás nem is önálló jelenség.

Az itt vizsgált szűk közösségről elmondható, hogy súlyos pszichés gondokkal küzd, ezért meg kell vizsgálni, hogy a kóros vásárlás nem kísérőjelensége-e a többi pszichés betegségnek – írta Müller.

A kényszeres vásárlók rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek szükségtelen áruk beszerzésére, amelyek jócskán meghaladják pénzügyi lehetőségeiket. A német pszichológus által vizsgált összes érintettnek voltak adósságai, átlagosan 45 000 eurós összegben. Tanulmányok valószínűsítik, hogy a kényszeres vásárlást nem lehet gyógyszerekkel kezelni, csupán viselkedésterápiával.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához