Ezeket látta már?

A marihuána veszélyei: skizofréniához hasonló tünetek

A legújabb kutatások szerint a marihuána a skizofrénia tüneteihez hasonló koncentráció- és memóriazavarokat válthat ki.

A vizsgálatokat végző brit kutatók neuronok százainak elektromos aktivitását mérték meg a kannabiszhoz (a marihuána pszichoaktív hatóanyaga) hasonló hatású szerrel kezelt kísérleti patkányok agyában.

A marihuána veszélyei: skizofréniához hasonló tünetek

Bár az egyéni agyi területekre gyakorolt hatása enyhe volt, a szer teljesen összezavarta a hippokampusz és a prefrontális kéreg közötti irányított agyhullámokat. Ezek az agyi régiók elengedhetetlenül szükségesek a döntéshozatalhoz és az emlékezéshez, valamint kulcsszerepet játszanak a skizofrénia kialakulásában.

A Bristol Egyetem kutatóinak megfigyelései szerint a hippokampusz és a prefrontális kéreg közötti kapcsolat megszűnése miatt a patkányok képtelenek voltak kijutni a kísérleti labirintusból.

"A marihuánafogyasztás igen gyakori a skizofrén betegek körében és a legújabb vizsgálatok megmutatták, hogy a marihuána pszichoaktív összetevője képes skizofrén tüneteket kiváltani egészséges emberekben is. A pszichiátriai betegségek megértésében különösen fontos ez a mostani kutatás, ami arra enged következtetni, hogy ezek a betegségek az összehangolatlan agyműködés eredményeképpen jönnek létre. Ha ez valóban így van, akkor az agy finomhangolásával kezelni is lehetne ezeket a problémákat" - írják a kutatók.

A kutatás részletes leírása a Journal of Neuroscience című szaklap legutóbbi számában jelent meg.

Forrás: Medipress