Ezeket látta már?

A pszichiátriai ellátás gondjai - van megoldás?

2010.06.18. Módosítva: 2015.11.04.

Egészségügyi Bizottság - gondban a pszichiátriai ellátás! Gondban van a magyar pszichiátriai ellátás, az újonnan felálló egészségügyi kormányzat szerint szükséges egy új országos intézmény a korábban megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyett - derült ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a grémium előtt azt mondta: népbetegségként kellene kezelni a mentális bajokat, nagyban erősítve a prevenciót.

A pszichiátriai ellátás gondjai - van megoldás?

Hozzátette: hiba volt bezárni az OPNI-t, amely intézmény az ideggyógyászati tudomány teljes spektrumát lefedte.

Szabó Máté ombudsman, aki meghívottként szólt a bizottsági ülésen, úgy fogalmazott, a sokak által csak Lipótnak emlegetett csúcsintézmény bezárása egy olyan folyamat iskolapéldája volt, amelynek nem lett volna szabad bekövetkeznie. Mint mondta, az intézményt úgy szüntették meg, hogy a következményekkel nem számolt az akkori kormányzat, illetve a következményeket csak évekkel később mérték fel, összegezték.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a magyar lakosság mentális állapota nagyon rossz és folyamatosan romlik, ezen belül pedig szintén kritikus a gyermekpszichiátriai ellátás.

Példaként elmondta, hogy a gyermekek csaknem 16 százaléka küzd valamilyen pszichiátriai problémával, miközben az ország hét régiójából háromban egyáltalán nincs gyermekpszichiátria.

Az eddig tett intézkedések kapcsán úgy vélte, szembe kell nézni a mulasztásokkal és a következményekkel.

A képviselők szerint kiemelt területként kell kezelni a pszichiátriát. Egyöntetű volt az a vélemény is, hogy nem lesz könnyű dolga ezen a területen az új kormányzatnak, hiszen a korábbi rossz intézkedéseket nem lehet egyik napról a másikra jóvá tenni.

A pszichiátriai szakma képviselői is hozzászóltak a vitához, többek között megemlítve, hogy szerintük is kormányzati prioritásként kell kezelni a mentális betegségek ellátását.

Mikola István, a bizottság fideszes elnöke azt kérte a tárca jelenlévő képviselőjétől, hogy derítse ki, kinek és milyen okból állt érdekében az OPNI bezárása, mi indokolta a nagy múltú intézmény bezárását, és legfőképpen arra kíváncsi, hogy ezért kit terhel a felelősség.

Forrás: MTI