Ezeket látta már?

Akik a kényszerbetegség áldozatai: Beckham és Gascoigne...

Gyerekkori bakteriális fertőzés okozhatja a kényszerbetegséget? A két focista, David Beckham és Paul Gascoigne kettő azon 1,2 millió brit emberből, akiknek napjait kényszerbetegség (OCD) keseríti meg, például mániákusan takarítanak és tisztálkodnak.

Egy mentális egészséggel foglalkozó szervezet kiterjeszti a kutatásait, hogy lássák, egy bizonyos baktériumtörzs okozhatja-e az OCD-hez hasonló tünetek kialakulását gyerekekben. A marylandi központú Nemzeti Mentálhigiénés Intézet (NIH) felfedi, hogy van-e összefüggés a Streptococcus baktérium és a gyermekkori akut neuropszichiátriai szindróma (PANS) között. A PANS következtében a gyerekek és tinédzserek hirtelen kényszerevők lesznek, és ismeretlen eredetű pszichiátriai rendellenességek alakulnak ki náluk.

Akik a kényszerbetegség áldozatai: Beckham és Gascoigne...

Susan Swedo, a NIH igazgatója elmondta: "A szülők azt veszik észre a gyerekükön, hogy hatalmába keríti őket egy sor kényszeres gondolat, fura rítusok szerint kezdenek élni és rettegés lesz úrrá rajtuk." A tudósok úgy vélik, a Streptococcus fertőzésre az immunrendszer úgy válaszol, hogy antitesteket termel, melyek néha tévedésből a szívet, ízületeket, vagy az agyat támadják meg. Gyerekeknél az agy érintettsége miatt a bazális ganglionok (az agytörzsben található idegi központok) begyulladnak. Ezért látszólag egyik pillanatról a másikra alakulnak ki az OCD és az anorexia riasztó tünetei.

A NIH szerint a betegségtől szenvedő gyerekek rettegnek, extrém szeparációs szorongás tör rájuk, egyik pillanatban sírnak, a másikban nevetnek minden ok nélkül, fejlődésük regressziót mutat (például bepisilnek éjjel). Ezenkívül gyorsan romolhat az iskolai teljesítményük, továbbá érzékelésük és mozgásuk abnormalitásokat mutathat. Az Intézet reméli, hogy a kutatás nyomán fejlődik a diagnosztizálás és a kezelés. Azt is szeretnék kideríteni, hogy a betegségnek van-e más oka a Streptococcuson kívül.

Akik a kényszerbetegség áldozatai: Beckham és Gascoigne...

Az Egyesült Királyság lakosságának 1-2 százaléka OCD-s, habár a legtöbbeknél csak elenyésző panaszokat okoz. A leggyakoribb a piszokkal és kórokozókkal kapcsolatban érzett irracionális félelem. Mások a biztonságuk miatt aggódnak feleslegesen, vagy kínosan ügyelnek életük minden részletére, és hogy ne hibázzanak sosem. A kényszerérzet miatt a beteg folyton szorong, ennek leküzdésére pedig kényszercselekvések sorozatát végzik, mint amilyen az örökös kézmosás, vagy a ház többszöri ellenőrzése indulás előtt. A legtöbbjük tisztában van azzal, hogy furcsán cselekszenek, de nincs erejük abbahagyni.

A NIH elindított egy programot, hogy felkutassák ezeket az eseteket, fejlesszék a diagnosztizálást és a kezelést. Kísérleteznek az IVIG-gel, ami egy emberi ellenanyag-terápia, az autoimmun reakciók elnyomására. Azt is feltérképezik, hogy hány esetért felelős a baktérium, és mennyi az egyéb okok miatt megbetegedettek száma.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához