Ezeket látta már?

Ez a módszer lesz a megoldás az alkoholistáknak a leszokásra?

borivás, alvás, alkohol, bor, altató

Az új módszer a függőséggel kapcsolatos agyterület kémiai egyensúlyának helyreállítását célozza.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy érdekes kutatásról:

"Génterápiás siker alkoholista majmok kigyógyításában

A súlyos alkoholfogyasztási zavarban szenvedők (és hozzátartozóik) számára egy új génterápiás kísérlet jelenthet távlati reményt, amely a függőséggel kapcsolatos agyterület kémiai egyensúlyának helyreállítását célozza.

A kutatáshoz a portlandi Oregon Health & Science University (OHSU) csapata a Parkinson-kór kezelésére használt génterápia egyik formáját tesztelte azzal a céllal, hogy visszaállítsa a dopamin nevű idegingerület-közvetítő anyag által működtetett agyi jutalom útvonalat majmokban, miután azok már önként és erősen alkoholizáltak.

A kutatók egy majomba beépítettek egy gliaeredetű neurotróp faktor (GDNF) nevű gént az agy megfelelő területének idegsejtjeibe. A GDNF serkenti a sejtnövekedést, és a kutatók felfedezték, hogy a gén hatékonyan visszaállítja az agyi jutalom útvonalakat.

Az összehasonlító csoporthoz képest a beavatkozáson átesett majmok alkoholfogyasztása több, mint 90%-kal csökkent."

Milyen daganatokat okozhat az alkohol?

Az alkoholfogyasztás és a daganatok kialakulásának fokozott kockázata közötti kapcsolatot számos kutatás vizsgálta már szerte a világon, és egyes tanulmányok a daganatok mintegy 6%-nak kialakulásában felelőssé teszik az alkoholfogyasztást. A leggyakoribb daganatok, amik alkohol miatt is kialakulhatnak:

A kockázatot természetesen nehéz felmérni, hiszen a genetikán kívül számos életmódbeli tényező is hozzájárul a daganatok kialakuláshoz (pl. mozgásszegény életmód, dohányzás, egészségtelen táplálkozás, UV-sugárzás stb.). Nagyon ritka, hogy egy tökéletesen egészséges életmódú ember esetén csupán az alkoholfogyasztás miatt alakul ki daganatos betegség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A gyakori puffadás a SIBO betegség tünete is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához