Ezeket látta már?

Antidepresszánsok és az öngyilkosság

2010.05.05. Módosítva: 2015.11.04.

Az antidepresszánst szedő felnőttekben az öngyilkos magatartást nem befolyásolja az alkalmazott gyógyszer típusa.

"Nem fedeztünk fel klinikailag jelentős eltérést a kockázatot illetően a különböző osztályokba tartozó gyógyszereket szedő betegek között" – írták a Brigham and Women's Kórház és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói az Archives of General Psychiatry májusi számában megjelent tanulmányukban. "Eredményeink, amelyek egyenlő eseményarányt mutatnak az összes antidepresszáns hatóanyag esetében, alátámasztják az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) határozatát, amely jelentésében egyenlően kezeli mindegyik antidepresszáns gyógyszert. A kezeléssel kapcsolatos döntést tehát a hatékonyság alapján kell meghozni, és a klinikai orvosoknak éberen kell figyelniük az után, hogy megkezdik a terápiát valamelyik antidepresszáns szerrel."

A kutatók a tanulmány során 287 543 felnőtt orvosi adatait vizsgálták át a kanadai Brit Columbiában, akik 1997 és 2005 között kezdtek antidepresszáns kezelést. A kezelés első évében a vizsgált alanyok közül 751 személy kísérelt meg öngyilkosságot, 104-en jártak sikerrel.

"Az antidepresszáns gyógyszerek elterjedtsége ellenére nincs egyöntetű bizonyíték arra, hogy az antidepresszánsok alkalmazásának terjedése csökkentette volna az öngyilkos gondolatok illetve öngyilkossági kísérletek előfordulását az elmúlt évtizedben" – áll a tanulmányban.

2004 októberében az FDA arra hívta fel a figyelmet, hogy az antidepresszánsokat szedő gyermekek és kamaszok körében az öngyilkos gondolatok és magatartás kockázatának potenciális megnövekedése tapasztalható, bár a későbbi kutatások a felnőtt antidepresszáns-használók esetében nem mutattak ki megemelkedett kockázatot.

"A kezeléssel kapcsolatos döntést tehát a hatékonyság alapján kell meghozni, és a klinikai orvosoknak éberen kell figyelniük az után, hogy megkezdik a terápiát valamelyik antidepresszáns szerrel" – javasolják a kutatók.

Forrás: Medipress