Ezeket látta már?

Az agyi örömközpont stimulációjával a depresszió ellen

2010.02.04. Módosítva: 2015.11.04.

A depressziós betegek több mint harmada nem ad kielégítő reakciót az antidepresszánsokra. Jelenleg tesztelik a mély agyi stimuláció (DBS) módszerét - amikor az agyat beépített elektródák célzott módon elektromosan stimulálják - olyan betegeknél, akiknél a hagyományos módszerek nem váltak be.

A Biological Psychiatry című folyóiratban megjelent cikkben a kutatók a nucleus accumbenst vizsgálták. Ez az agynak egy mogyorónyi része, amely a jutalmazással és motivációval van összefüggésben, és amely a kellemes ingerek feldolgozásában vesz részt, ezért gyakran az "agy örömközpontjaként" utalnak rá. A depresszió kulcstünete az öröm érzésére való képtelenség, korábbi tanulmányok pedig megállapították, hogy a depressziósoknál a nucleus accumbens működése csökkent.

Az agyi örömközpont stimulációjával a depresszió ellen

Bewernick és munkatársai olyan tíz súlyos depressziós beteget vetettek alá a DBS-nek, akik nem reagáltak más antidepresszáns terápiára. 1 év DBS kezelés után az összes beteg javult, a betegek fele pedig szignifikáns javulást tapasztalt a depresszió tüneteivel kapcsolatban. Ez megdöbbentő, tekintve, hogy addig semmilyen terápiára nem reagáltak. A legfontosabb, hogy a DBS kezelés összességében nem rontotta az agyműködésüket.

"Úgy tűnik, hogy a depressziós hangulat csökkent, és az örömre való képesség pedig ezzel párhuzamosan nőtt" - mondta Dr. John Krystal, a Biological Psychiatry szerkesztője.

A szerzők figyelmeztetnek, hogy mivel eddig kevés embert vizsgáltak, további kutatások szükségesek a DBS klinikai gyakorlatban való alkalmazásához.

Forrás: Medipress