Ezeket látta már?

Sokat stresszel, aggódik? Ezek az alapvitaminok enyhíthetik a szorongást

stressz, aggódik alapvitamin szorongás

A kutatók érdekes eredményekre jutottak azzal kapcsolatban, hogy mely vitaminok segíthetnek a szorongás enyhítésében.

Egy kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében. Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban írt a nagy adagú B6 és B12 vitaminpótlás hatásáról:

"A B6- és B12-vitaminok olyan anyagcsere folyamatokban vesznek részt, amelyek csökkentik az ideg-ingerlékenységet és fokozzák a gátlást. Egy kettősvak tanulmány (vagyis olyan, amelyben sem a résztvevők, sem az orvosok nem ismerték, hogy ki mit kapott) azt vizsgálta, hogy a hatóanyag nélküli placebóhoz képest egy hónapon át a nagy adagú (100 mg) B6- vagy (1000 mikrogramm) B12-vitaminpótlás milyen hatással van az idegi gátlás és ingerlékenység közötti egyensúlyhoz kapcsolódó viselkedési kimenetelre.

478 fiatal felnőtt vett részt a vizsgálatban. A saját bevallás alapján regisztrált szorongást (265 főnél) és depressziót (146 főnél) a kiinduláskor és a vizsgálat végén értékelték.

A B6-vitaminpótlás csökkentette a saját bevallás alapján jelentett szorongást, és a depressziót. A B12-vitaminpótlás a szorongás csökkenését idézte elő.

Az eredmények arra utalnak, hogy a nagy dózisú B6-vitamin-pótlás fokozza az idegrendszerben a GABA-val (gamma-aminovajsavval) összefüggő gátlóhatást, ami összhangban van e vitaminok GABA szintézisében betöltött ismert szerepével."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorongás, stressz és alvászavar ellen ezeket a gyógynövényeket vesse be

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vitamin

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához