Ezeket látta már?

Egyre több amerikainak írnak fel egyszerre többféle pszichiátriai szert

2010.01.11. Módosítva: 2015.11.04.

A mentális zavarokkal kezelt amerikai felnőtteknek egyre többször írnak fel két vagy több szert egyszerre - jelentették baltimore-i kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklapban.

Bár kevés tapasztalat van arra vonatkozóan, hogyan hatnak együtt, és milyen hosszú távú mellékhatást okoznak, egy évtized alatt csaknem másfélszeresére nőtt a kombóként alkalmazott pszichiátriai szerek aránya.

A vizsgálat szerint szorongásra, depresszióra, pánikrohamra, poszttraumás stressz-szindrómára, bipoláris zavarra és skizofréniára írtak fel az amerikai orvosok kombinált szereket. A Johns Hopkins Egyetem munkatársai Ramin Mojtabai vezetésével 13 ezer orvosnál tett vizit adatait elemezték, amelyek 1996 és 2006 között gyűltek össze. A kutatók a lelki és agyműködést befolyásoló, úgynevezett pszichotrop szerek négy fő csoportjára fókuszáltak: az antidepresszánsokra, az antipszichotikumokra, a hangulatstabilizáló szerekre és a nyugtatókra.

Az orvosi gyakorlatban legtöbbször az antidepresszánsoknak másik antidepresszánssal, nyugtatóval vagy hangulatstabilizáló szerrel együtt történt felírása fordult elő. A vizsgált időszakban 43 százalékról 60 százalékra nőtt azoknak az eseteknek az aránya, amikor egyszerre két vagy több ilyen szert írtak fel a pácienseknek.

A szerzők emlékeztetnek arra, hogy kevés adat van még arra, miként hatnak ezek a szerek együtt. Figyelmeztetnek arra is, hogy a korszerű szereknek kevesebb az olyan azonnali és nyilvánvaló mellékhatásuk, mint korábban például a szájszárazság vagy látászavar volt egyes piruláknál, ezért előfordulhat, hogy a hosszú távú káros mellékhatások váratlanul jelennek majd meg.

Forrás: MTI