Ezeket látta már?

Enyhítheti a depressziót a folsav?

depresszio

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a folsav a mentális egészségünkre is hatással lehet.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban írt arról, hogy mi mindenre lehet jó a főleg a terhesség időszakában népszerű folsav:

"Egy, a JAMA Psychiatry szaklapban 2022 szeptember 28-án publikált tanulmány 866.586 amerikai beteg egészségbiztosítási adatait használta fel, és a folsav (B9 vitamin)kezelés, valamint az öngyilkossági kísérletek közötti kapcsolatot vizsgálta két éven keresztül. Mint kiderült, a folsavkezelés az öngyilkossági események jelentős csökkenésével mutatott kapcsolatot. Azt találták, hogy azon betegek körében, akiknek folsavat írtak fel, 44%-kal csökkent az öngyilkossági események (öngyilkossági kísérletek és szándékos önkárosítás) kockázata. Ezek az eredmények javíthatják az öngyilkosság-megelőzési erőfeszítéseket, különösen a folsav könnyű, egyszerű hozzáférhetősége miatt.

Azt is megállapították, hogy minél tovább szedett valaki folsavat, annál kisebb volt az öngyilkossági kísérlet kockázata. A folsav rendelésének minden hónapja az öngyilkossági kísérlet kockázatának további 5%-os csökkenésével járt a vizsgálat 24 hónapos követési időszakában.

Az is felmerült a szerzőkben, hogy azok, akik általában vitamin-kiegészítőket szednek, javítani akarnak egészségükön, és így kisebb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot. Ennek a lehetőségnek a kutatására hasonló elemzést végeztek a B12-vitaminnal. A folsavval ellentétben azonban úgy tűnik, hogy nincs kapcsolat a B12-vitamin és az öngyilkosság kockázata között.

A kutatók még nem tudják biztosan megmondani, hogy a folsav és az öngyilkossági események közötti kapcsolat ok-okozati összefüggésben áll-e; vagyis egyelőre nem tudják, hogy a folsav bevétele közvetlenül csökkenti-e az öngyilkosság kockázatát. A szerzők ezt a tanulmányt egy nagyszabású, randomizált, kontrollált vizsgálattal kívánják folytatni annak tesztelésére, hogy a folsav közvetlenül csökkenti-e az öngyilkossági események kockázatát, beleértve az öngyilkossági gondolatokat, és kísérleteke, valamint a befejezett öngyilkosságot. Ez azt jelenti, hogy az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztják majd, az egyik csoportnak placebót, a másiknak pedig folsavat adnak, és összehasonlítják az öngyilkossági események arányát az idő függvényében.

Ha megállapításaikat az új kutatás megerősíti, a folsav potenciálisan több ezer életet menthet meg."

Hivatkozás: Gibbons RD et al.: Association Between Folic Acid Prescription Fills and Suicide Attempts and Intentional Self Harm among Privately Insured US Adults, JAMA Psychiatry (2022). DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2022.2990

https://jamanetwork.com/.../jama.../article-abstract/2796907

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha szívbeteg, vagy gyógyszereket szed, legyen óvatos ezzel a gyógynövénnyel!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához