Ezeket látta már?

Gyógyító állatok: kutya és az autista gyerek

A kutyák segítenek az autista gyereket nevelő családoknak.. Egy kutya az öltözködéstől kezdve az étkezésen át számos dologban komoly segítséget jelent az autizmussal élők számára. A Lincoln Egyetem kutatói összehasonlítottak 20 kutyás és 20 kutya nélküli autista gyereket nevelő családot.

Már a kutatás korai szakaszában világossá vált, hogy tulajdonképpen bármelyik kutyafajta alkalmas arra, hogy a kommunikációs és szociális készségeket jelentős mértékben javítsa, mondta Daniel Mills, állatviselkedés-kutató professzor a brit Királyi Akadémia orvosi konferenciáján.

Gyógyító állatok: kutya és az autista gyerek

A vizsgált családok több mint ezer olyan szituációt tudtak felsorolni, ahol a kutya valamilyen módon segítséget tudott nyújtani az evéstől és az alvástól kezdve, a dührohamok kezelésén át, egészen a beszédkészség fejlesztéséig.

A négyéves, autista Oakot nevelő Saunders család Boogie-t, egy 18 hónapos King Charles-cocker spániel keveréket fogadta be magukhoz. Az autista kisfiúnak az okozta a legnagyobb szorongást, hogy időnként ki kell menni a házból a szabadba. "Boogie nagyon sokat segített Oaknak. Mikor Oak látta, hogy a kutya kimegy az ajtón, úgy érezte, hogy ő is meg tudja tenni ugyanazt." - mondta a Rowan Saunders, az autista kisfiú édesapja.

De ezen kívül számtalan más dologban segített a kutya Oaknak. A szülők elmondása alapján sokat fejlődött Oak verbális képessége, és sok újfajta ételt is megkóstolt, amiről azt látta, hogy a kutya is megeszi.

Mills professzor szerint az egyik legnagyobb előnye a kutyás fejlesztésnek, hogy egyáltalán nem számít költséges terápiának, és különleges technológiát sem igényel.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához