Ezeket látta már?

Hiperaktivitás - és bűnözői viselkedés?

Svéd kutatók: a felnőttkori hiperaktivitás kezelése csökkentheti a bűnözői viselkedést. A Karolinska Intézet kutatói 25 ezer figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő (ADHD-s) svéd ember követéses vizsgálatában megállapították, hogy kisebb a visszaeső bűnelkövetés esélye azoknál, akik gyógyszeres kezelést kapnak állapotukra.

Az ADHD-val élő felnőttek gyakrabban követnek el bűntényt (a férfiak 37 százaléka, a nők 15 százaléka), mint az állapot nélkül élő felnőttek (a férfiak 9 százaléka, a nők 2 százaléka) - írták a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban a svédországi tanulmány szerzői.

Hiperaktivitás - és bűnözői viselkedés?

A vizsgálatban úgy találták, hogy amikor a nyomon követett férfiak szedték ADHD-gyógyszerüket, akkor 32-41 százalékkal kisebb valószínűséggel követtek el bűntényt, mint akkor, amikor legalább hat hónapig elhagyták a gyógyszer szedését.

Seena Fazel, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány résztvevője elmondta, hogy a gyógyszerezés csökkentheti az érintettek impulzivitását, és lehetővé teszi, hogy jobban szervezzék meg életüket, megtartsák állásukat és fenntartsák kapcsolataikat.

A tanulmányt idéző BBC hírszolgálatának adatai szerint Nagy-Britanniában a gyerekek 3 százalékánál diagnosztizálnak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart, akik mintegy felénél felnőttként is jelen van az állapot.

A koncentráció zavarával, hiperaktivitással és impulzivitással járó állapotot serkentő, stimuláló szerekkel kezelik, pl. metilfenidát tartalmú gyógyszerek.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-20417144)

Forrás: MTI