Ezeket látta már?

Milyen az igazi pszichopata?

2011.12.15. Módosítva: 2015.11.04.

A film az más...! Szakemberek véleménye szerint a valódi pszichopaták egyáltalán nem olyanok, amilyennek őket a legtöbb filmben – például az Amerikai pszichóban vagy a Kapj el, ha tudsz című alkotásban – bemutatják.

A közvélekedés szerint a pszichopaták olyan emberek, akiket általában nem kedvelünk, nem értünk meg vagy egyszerűen gonosznak tartunk, ezért Jennifer Skeem professzor, a Kalifornia Egyetem munkatársa három kollégájával – Devon Polaschekkel, Christopher Patrickkal, illetve Scott Lilienfelddel együtt – egy olyan monográfiát készített, amely a pszichopata személyiség megértését helyezi a központba. Munkájuk a Psychological Science in the Public Interest című szaklap decemberi számában olvasható.

Milyen az igazi pszichopata?

Vizsgálataik során a szerzők számos pszichopatákkal foglalkozó, tudományos cikket néztek át, és megállapították, hogy azok többsége egymásnak ellentmondó megállapításokkal van tele. A pszichopata viselkedést sokáig egyszerű személyiségzavarként tartották számon, ám valójában ennél összetettebb dologról van szó, mivel a pszichopata személyiségjegyek között a gátlástalanság, az arcátlanság és az aljasság legkülönbözőbb fokai is megjelenhetnek. Emellett sokan, akiket a közvélemény pszichopatának tart, valójában inkább érzelmileg labilis, szorongó vagy depressziós egyének.

Éppen ezek miatt a tévedések miatt érezte úgy Skeem és csapata, hogy ideje elűzni a mítoszt, és tiszta vizet önteni a pohárba. Amint az a tanulmányukból kiderül, a pszichopata viselkedés hátterében nemcsak a gének, hanem gyakran környezeti hatások is állhatnak, továbbá az sem igaz, hogy ebből az állapotból nem lehet kigyógyulni, hiszen intenzív kezelés hatására igenis csökkenthető az agresszív viselkedés mértéke.

A másik téveszme, amit cáfolni kívánnak a szerzők, miszerint a pszichopaták feltétlenül extrém módon erőszakos személyek lennének, hiszen nem egyszer előfordul, hogy a pszichopata személyiség mögött semmilyen agresszív viselkedés nem jelentkezik.

A tanulmány jelentősége vitathatatlan, mivel a pszichopata viselkedés és személyiségjegyek pontosabb körülírása révén, az eddigieknél hatékonyabb kezelési stratégiát dolgozhatnak ki az illetékes szakemberek, ami az egész társadalom biztonsága szempontjából igen jelentős lépés lenne.

Forrás: Medipress