Ezeket látta már?

Krónikus fáradtság-szindróma... Mivel hathatunk rá?

Két párhuzamos kezelés segíthet a legjobban a krónikus fáradtság szindrómásoknak. Brit kutatók szerint a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegeken úgy lehet a leghatékonyabban segíteni, ha a szabványos kezeléssel párhuzamosan kognitív viselkedésterápiát vagy mozgásterápiát is végeznek.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az egyértelműen ígéretesnek tűnő viselkedésterápia és mozgásterápia óriási reménnyel kecsegtet az összetett rendellenességben szenvedő betegek számára, amelyet mélységes fáradtság, koncentrációs zavar, legyengült memória, alvászavarok, valamint izom és ízületi fájdalmak jellemeznek. Az eredmények azt a bizonyos mértékben ellentmondásos elméletet is alátámasztják, mely szerint a fizikai viselkedés és/vagy mentális attitűd járulékos beállítása pozitívan hathat a rendellenességre.

Krónikus fáradtság-szindróma... Mivel hathatunk rá?

A betegség kezelésében szabványosan alkalmazott intervenció arra fekteti a hangsúlyt, hogy tájékoztassák a beteget állapotáról, tanácsokat adnak neki a tünetek kezeléséről, és segítséget nyújtanak a leküzdésében alkalmazott módszerek terén.

"A mozgásterápiában vagy kognitív viselkedésterápiában is részesülő betegek kisebb fáradtságról és jobb funkciókról számoltak be, mint azok, akik kizárólag a hagyományos kezelésben részesültek" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Peter D. White, a London School of Medicine pszichológus professzora, és a londoni St. Bartholomew kórház pszichiátere.

A kutatók elmondták, hogy egyelőre nem ismerjük, mi okozza a krónikus fáradtság szindrómát. A kognitív viselkedésterápia azonban az építő félelmet és a tevékenységek kerülését célozza meg, amelyek a szindrómát kiválthatják. Gyakorlatilag az a célja, hogy megtörje az ördögi kört, amelyben a mentális gátlások valójában állandósítják és súlyosbítják a háttérben húzódó krónikus fáradtságot.

A tanulmány eredményei a The Lancet február 18-i online számában olvashatók.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához