Ezeket látta már?

Remeg a térde, izzad a tenyere, ha prezentánia kell? Így győzheti le a lámpalázat!

lámpaláz, szorongás, félelem

Legyen szó egy beszédről egy szakmai találkozón, esküvői koccintásról vagy egy sporteseményen való részvételről, az izzadt tenyér és a remegő térd már általános közismeret. De mitől alakul ki?

Valójában a legtöbb ember élete során legtöbbször teljesítményi szorongást tapasztal, még akkor is, ha az csak enyhén jelenik meg. Sok minden foroghat kockán, hiszen egy jó nyilvános szereplés például karriert is előmozdíthat. A félelem azonban bárkit megzavarhat, ha megnövekszik a pulzusszáma és hirtelen üressé válik az elméje.

Mi az a lámpaláz?

Lehetetlennek tűnik, de a nagy horderejű előadók, mint például az énekesnő Adele és Rihanna, ugyanúgy lámpalázzal küzdenek, mint mi többiek. Néha az ilyen fóbia egy nagyobb probléma része lehet, amely olyan tüneteket foglalhat magában, mint a szájszárazság, hányinger, dadogás, látásváltozások, és még remegés is. A nyilvános beszédtől való rendkívüli félelem a szociális szorongásos zavar egyik altípusa.

Valakinek teljesítményi szorongása lehet az előadást megelőző napokban, hetekben vagy hónapokban. Közvetlenül a színpadra lépés előtt feszültnek, izgatottnak vagy zavartnak érezhetik magukat, remeghet a kezük vagy a hangjuk. A szívük gyorsabban doboghat, és jobban izzadhatnak. Emésztőrendszeri tüneteket is tapasztalhatnak, például hányingert és gyomorfájdalmat.

Amikor valaki fél a nyilvános beszédtől, félelmeik felkeltik az autonóm idegrendszert és harc-menekülés-vagy fagyás reakciót váltanak ki. Ezenkívül a nyilvános beszéddel kapcsolatos hamis hiedelmek és az önmagáról mint előadóról alkotott negatív gondolatok gyenge teljesítményhez vezethetnek. A szituációs tényezők – például új helyszín vagy más közönség – szintén károsak lehetnek.

A teljesítményi szorongás legyőzése

Számos gyakorlati tipp létezik a lámpalázzal járó szorongás leküzdésére. A gyakorlás segít legjobban és ha szükséges, az indexkártyák használata. Végezetül elengedhetetlen, hogy felkészüljünk az elkerülhetetlen kérdésekre, ami megint csak arra vezethető vissza, hogy nagyon jól kiismerjük az előadás témáját.

Az egyszerű beállítások is segíthetnek enyhíteni a félelmet – például hozzon jegyzeteket, vegye fel a szemkontaktust. Az olyan relaxációs technikák, mint a mély légzés, a meditáció és a jóga, szintén megnyugtathatják az elmét egy nagy esemény előtt. Megfelelő kezeléssel az emberek leküzdhetik a színpadi félelmet.

Hogyan maradjon nyugodt előadás közben?

Egy kis érzelmi intelligencia segíthet a nyilvános beszéddel kapcsolatos szorongás kezelésében. Először is ismerje el, hogy a félelme érzelmi, nem pedig racionális: gyakoroljon és készüljön fel megfelelően.

Alkalmazzon pozitív önbeszédet és próbálja ki magát az előadáshoz (pl. hallgasson zenét vagy meditáljon). Lazítsa el a testét. Nyújtson. Ha lehet, adjon időt magának a színpadi próbára. Képzelje el gondolatban, hogy nagyszerű teljesítményt nyújt.

Hogyan beszélsz magabiztosan a nyilvánosság előtt?

Íme néhány szakértői tipp:

  •  a szövege legyen rövid; a közönség figyelme 25 perc után elkalandozik. 
  • csak olyan pontokkal foglalkozzon, amelyek hasznosak a közönség számára, és nem nyilvánvalóak
  • kövesse a cselekvésre való felhívást. 
  • adjon ízt az előadásnak lenyűgöző statisztikákkal és anekdotákkal. Hozzon létre emberi kapcsolatot úgy, hogy előzetesen szóba elegyedik a közönséggel, és aktívan bevonja őket az előadásba.

Hogyan győzze le végleg a lámpalázat?

  1. Tanuljon meg relaxációs technikákat pulzusszám csökkentésével, a légzés szabályozásával és az izomfeszültség oldásával. 
  2. Kérdezzen meg és fogalmazzon meg minden haszontalan hiedelmet.
  3.  Helyezze a hangsúlyt a teljesítményről az értékes információk közlésére.
  4.  Legyen alaposan felkészült, és keresse a gyakorlási lehetőségeket. 
  5. Ne féljen segítséget kérni, ha szüksége van rá.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem jelent jót, ha gyakran felébred, és nem tud visszaaludni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szorongás

Forrás: psychologytoday.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához