Ezeket látta már?

Így találhat lelki kapaszkodót a mai próbatételekkel teli világban

lelki egészség, mentális egészség, pszichológia,

Mentális egészségünk megőrzése, egy változó világban – önmenedzselő tippek és stratégiák.

Elképesztő iramú változások tanúi vagyunk egy ideje, és a lecsengés helyett inkább tűnik úgy, hogy ősztől további próbatételekre számíthatunk. Új életünkbe számtalan olyan tényező is beköszön, amivel eddig leginkább csak filmek képkockáin keresztül találkozhattunk: háború, különböző fertőző betegségek, környezeti változás, energiaválság, fokozódó infláció. Ezek között van, ami elég távol van ahhoz, hogy ne érintsen közvetlenül, de a félelem és a feszültség áthúzódik a határainkon. Van, ami szabad szemmel nem látható, és csak külső - hivatalos- és nem hivatalos - tájékoztatások alapján kell eldöntenünk, hogyan viszonyuljunk hozzá.

De sajnos már olyan problémák is megjelentek, amelyek mindannyiunkat közvetlenül érintenek, amikor vásárolni indulunk, vagy számlák érkeznek a postaládánkba.

Mindezekkel együtt évtizedek alatt elsajátított rutinként igyekszünk élni az életünket. Élvezzük a jó időt, találkozunk rokonainkkal, barátainkkal, tervezgetjük a jövőt, és várjuk, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba. A felszínen igyekszünk tartani a tempót, úgy tenni mintha mi sem történne, de sajnos a világban zajló folyamatok nem csak a külső, fizikai síkon léteznek, így a lelkünkre-, és azon keresztül a döntéseinkre is hatással vannak. Kihatnak érzéseinkre, érzelmeinkre, türelmünkre, reakcióinkra, kihatnak mentális egészségünkre is. Rövid távon feszültséget, ingerlékenységet, dühöt, félelmet vagy épp bánatot váltanak ki, hosszú távon pedig fokozatosan alakítják szokásainkat, formálják jellemünket.

Mindannyian boldog életet szeretnénk, megélni annyi örömöt, amennyit csak lehet, és lehetőség szerint elkerülni minden fájdalmat.

De mégis mit tegyünk, hogy ez a külső körülményektől függetlenül is megvalósulhasson?

A történelem számos alkalommal megmutatta, hogy az ember képes felülemelkedni a problémákon, képes fejlődésre és értékteremtésre bármilyen helyzetben.

Viktor Frankl, osztrák-zsidó származású pszichiáter a második világháború alatt fogságba esett, és közel három évet töltött koncentrációs táborban. Nővérén kívül valamennyi hozzátartozóját elveszítette, és élete reménytelenségében depresszióssá vált. Az őt körülvevő rengeteg szenvedés és öngyilkosság láttán, saját fájdalmához is elkezdett másként viszonyulni. Kérdéseket tett fel és válaszokat keresett, mígnem arra a következtetésre jutott, hogy nem létezik olyan reménytelen és lehetetlen helyzet, amelyben ne lehetne megtalálni az élet értelmét.

A táborban töltött hátralévő napjait ezután rabtársai megsegítésével, és könyve megírásával töltötte, melynek magyar fordításban a Mégis mondj igent az életre! címet adta, és melyben tábori élményein túl, az általa kialakított- és oly sok életet megmentő Logoterápia módszertanát is megfogalmazta.

Frankl kulcs gondolata:

„Mindent el lehet venni az embertől, kivéve egyet: azt a végső emberi szabadságjogot, mely szerint eldöntheti, hogyan álljon hozzá az adott körülményekhez.”

Frankl példája szélsőséges példa, és egyértelműen mutatja akkori helyzetének súlyosságát. A mi életünk az összes nehézségével együtt szerencsére összehasonlíthatatlanul jobb ennél. Ami számunkra a kihívást jelenti ebben az az, hogy egyszerre kell továbbvinnünk mindennapi tevékenységeinket, és egyszerre kell felkészülnünk a vélt vagy valós nehézségekre.

Ez már önmagában változás, a változásokhoz való alkalmazkodás pedig energiát igényel

Bár az energiát legtöbbször a táplálékkal azonosítják, valójában az érzelmeinkből fakad. – Mindenkivel megesett már, hogy egy örömhír hatására egy szempillantás alatt elmúlt a fáradtsága, erőre kapott, és ünnepelni kezdett. – Az energiánk mindig oda áramlik, ahová figyelmünket irányítjuk. Érdemes ezért tudatosan irányítani, foglalkozni érzelmeinkkel, gondolatainkkal és testünkkel is. Ha arra figyelünk amink van, amire hatással lehetünk, és ami a jelenben, vagy a közeli jövőben elérhető, akkor cselekvőképesnek fogjuk érezni magunkat, rendben leszünk minden helyzetben, képesek leszünk jól reagálni a nehézségekre, és alkalmazkodni a változásokhoz.

A mentális egészség alapjai

A mentális egészség elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, és teljes értékű életet élhessünk. A mentális egészségre nem mint állapotra kell gondolnunk, hanem sokkal inkább, az egész életünkön átívelő folyamatra.

Az a képlet, hogy „majd ha ezt és ezt elértem, akkor rendben leszek” nem működik, hiszen számos gazdag híresség élete annak ellenére fulladt kudarcba, hogy látszólag minden célt elértek, amit valaha szerettek volna. Míg az anyagi(as) világ a boldogságot a sikerrel és a vagyonnal azonosítja, valójában életünk során nem annak van jelentősége amit elérünk, hanem annak, akivé eközben válunk. A mentális egészségesség éppen ezért érzelmeink tudatos megfigyelésén, megértésén keresztül, azokat a gondolatokat és cselekvéseket jelenti, amelyekkel folyamatosan afelé a személy felé haladunk, akivé szívünk szerint válni szeretnénk.

  • Ki ez az ember?
  • Hogyan érzi magát?
  • Mit mondanak róla mások?
  • Hányan emlegetik a nevét szeretettel?
  • Milyen lesz a hangulat a 90. születésnapi ünnepségén? Kik lesznek ott?
  • Milyen érzés lesz belenézni a tükörbe 5 év múlva? 10 év múlva? 20 év múlva?
  • Mennyi öröm, szeretet, barátság és siker lehet ebben az életben?
  • Eltérítheti-e bármi ezt az embert álma beteljesítésétől?

Utóbbi kérdésre a válasz: nem!

Azért nem, mert aki eltökélt egy magasabb minőségű élet felé, az a felelősséget is vállalja érte, az érzelmeiért, a gondolataiért és minden tettéért.

Mindez nem garancia arra, hogy nem fog bennünket fájdalom érni, de arra igen, hogy fájdalmunkat nem alakítjuk tartós szenvedéssé, hanem erőt merítünk belőle a továbblépéshez. Ez a szabad döntésünk!

A mentális egészség ebben az értelemben a szenvedés hiányát jelenti

A szenvedés ugyanis abban különbözik a fájdalomtól, hogy a szenvedő ember meggyőződéssel hiszi, hogy semmilyen eszközzel nem képes változtatni a fájdalmát okozó állapotán. A szenvedés legtöbbször elbújik a felszín mögött, és idővel mindössze rendszeres panaszkodásban, másokra mutogatásban, állandósuló hirtelen reakciókban, vagy épp levertségben mutatja meg magát.

Ha ezek a tünetek tartósan fennálnak, akkor a lélek tiltakozás jeléül megjelenhetnek klinikai értelemben vett mentális zavarok, betegségek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy valami nem jó. (Kis szakmai kitérő, hogy ezek a zavarok sokszor a korábbi generációk által örökölt minták mentén jelentkeznek, részben genetikai kódok, részben átvett viselekedési jegyek mentén.)

Bármi is jön tehát, legyünk tisztában azzal, ha fájdalmat kell megélnünk, de ne azonosítsuk magunkat a fájdalommal. Irányítsuk figyelmünket eszközeinkre és értékeinkre – akikkel és amikkel kezdhetünk valamit egy adott helyzetben - és keressük meg a lehetőségeket!

A mentális egészség legnagyobb kihívása

Az emberi lét legnagyobb érzelmi kihívása éppen abból az egyedülálló tulajdonságunkból ered, hogy képesek vagyunk a jelentől térben és időben elvonatkozatni magunkat, azaz emlékszünk a múlt eseményeire, elképzeljük a jövőt, és gondolatban akár máshol is lehetünk, például Amerikában, Afrikában, Ázsiában, vagy akár egy másik galaxisban is. Ez a képességünk tette lehetővé, hogy fizikai erőt merítve pozitív érzelmeinkből – bátorságunkból, kitartásunkból, szeretetünkből, hitünkből - felépítsük mindazt a szépet, jót és fejlett világot, ami ma körülvesz bennünket.

13 betegség, ami stressz miatt is kialakulhat - olvasson tovább!

Sajnos a negatív érzelmek is ugyanígy működnek bennünk, emberekben. Ha valamit nehéznek érzünk és problémaként fogalmazunk meg, azt a jelenből ugyanúgy elúsztatjuk a jövőbe, átitatjuk vele gondolatainkban egész életünket, így alakítjuk a pillanatnyi problémánkat állandóvá, mindenre kiterjedővé, és sok esetben önmagunkkal egyenlővé.

Ezt elkerülendő, le kell válnunk a problémáinkról

Hitünkhöz visszanyúlva, emlékeztessük magunkat arra, hogy szabad lélekként érkeztünk, mi alakítjuk a világunkat, és a negatív események is a fejlődésünket szolgálják. A helyzet katasztrofizálása helyett, keressük meg az értelmét, amiből erőt nyerhetünk. Tudnunk kell, hogy nem léteznek örök problémák, csak örök lelkek léteznek!

Amire mindenkinek szüksége van

1. Biztonság

Világunkat ösztönösen úgy alakítjuk, hogy megőrizzük, mint több fokozzuk biztonságérzetünket. Biztos jövőt szeretnénk, jelentsen az bármit is. Ha törekvéseink ellenére mégsincs erre módunk, attól még a biztonság iránti igényünk ugyanúgy megmarad, és azt kilégítendő, ha tudattalanul is, de különböző kényszeres cselekvéseket és gondolatokat alakítunk ki. Ha már ezt kell tennünk, alakítsunk ki pozitív meggyőződéseket, erősítsük meg hitünket, várakozásunkat, önbizalmunkat.

2. Változatosság

A biztonság mellett paradox módon változatosságra is szükségünk van. Ebből az utóbbi években kapunk bőséggel, de sajnos nem feltétlenül azt, amit mi szerettünk volna. Fontos, hogy a kihívással járó változatosság mellett, az örömteli pillanatoknak is adjunk lehetőséget! „Vigyük ki sétálni magunkat a természetbe”, szervezzünk baráti összejöveteleket – ha szükséges, akkor az internet segítségével -, olvassuk el érintetlen könyveinket, fűszerezzük meg életünket úgy, hogy a fejlődésünket szolgálja.

3. Fontosság

Emberként többet akarunk, bennünk van a vágy, hogy egyediek és különlegesek legyünk. Sikerről és gazdagságról álmodozunk. A nélkülözés és a mindenféle problémák eltávolítanak bennünket ettől a lehetőségtől, de a fontosság iránti vágyunk nem csitul. Ez minden rossz alapja, hiszen a meg nem élt fontosság haragot és erőszakot szül. Legyünk tisztában képességeinkkel és keressük meg, hogy hol és kinek tudunk segíteni még akkor is, ha ettől még nehéz marad a helyzet. Ha szolgálni tudunk, akkor fontossá válunk.

4. Szeretet

A szeretet különleges energia. Ha meg is kapjuk születésünk után, meg kell tanulnunk bánni vele, mert könnyen vezethez fájdalomhoz. Éppen ezért a többség számára a szeretet helyett a kapcsolódás marad a biztonságos forma. Ez talán a legfontosabb pont a jövőnk tekintetében, hogy újra kell tanulnunk szeretni – önmagunkat és másokat - , elfogadni mások szeretetét, mindezt kifejezni, szavakkal, tettekkel! Ahogy a csecsemő túlélésének záloga az anya szeretete, úgy a nehézségekben is az összetartozás képes a biztos jövő felé vezetni bennünket. Kezdjük el kifejezni szeretetünket apró gesztusokkal, odafigyeléssel, megértéssel, kedves szavakkal, és ha kezdetben furcsának is tűnhet majd, hamar megnyit előttünk egy új, szebb világot.

Ha „csak” ezt a pár gondolatot fontolóra vesszük, bizonyos, hogy könnyebben tudunk alkalmazkodni a változásokhoz. Mindezzel együtt bízzunk abban, hogy helyreáll a világ forgása, akkor pedig használjuk ezt a tudást arra, hogy sikereket és boldogságot érjünk el és éljünk meg általa!

A cikk szerzője, Gilányi Attila, mentálhigiénés szakember, a Meghallgatunk.online alapítója. Jó ha tudja: a Meghallgatunk.online társadalmi felajánlása, hogy minden szerdán 19:00 órakor ingyenes előadással és önkéntes szakemberekkel biztosít segítő beszélgetéseket az érdeklődőknek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához