Ezeket látta már?

Melegek és leszbikusok: mi történik Amerikában?

2012.10.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kalifornia betiltja a fiatalkorú melegek és leszbikusok heteroszexuálissá "alakítását" megcélzó terápiát. Aláírta a fiatalkorú melegek és leszbikusok heteroszexuálissá alakítását megcélzó terápia betiltásáról szóló vitatott törvényjavaslatot Jerry Brown kaliforniai kormányzó - jelentette be vasárnap a kormányzói hivatal, így Kalifornia lett az első amerikai szövetségi állam, ahol tiltják a sokak szerint pszichológiai károkat okozó gyakorlat folytatását.

A lépés jelentős győzelemnek számít a melegjogi aktivisták számára, akik szerint az átalakító (konverziós) terápiának - amelyet helyrehozó terápiának is neveznek - nincs orvosi alapja, mert a homoszexualitás nem rendellenesség.

Melegek és leszbikusok: mi történik Amerikában?

Brown a Twitteren közzétett rövid üzenetében hangsúlyozta, hogy azért támogatta a törvényjavaslatot, mert az "tudományos alapok nélküli +terápiát+ tilt be, amely fiatal embereket hajszolt depresszióba és öngyilkosságba".

A törvényjavaslat támogatója, Ted Lieu szenátor elmondta, hogy az új törvény egy férfi emlékének szóló gesztus, aki öngyilkosságot követett el, miután átesett a terápián.

Az intézkedés meggátolja, hogy a 18 év alatti gyerekek és kamaszok szexuális irányultságát megkíséreljék megváltoztatni. Mások mellett megkapta a Kaliforniai Pszichológiai Társaság és a Kaliforniai Viselkedéstudományi Tanács támogatását is.

"Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) fiatalok mostantól védve lesznek egy olyan gyakorlattól, amely nemcsak áltudományként lepleződött le, de bebizonyosodott róla az is, hogy drasztikusan negatív hatással van jóllétükre" - tudatta közleményében Chad Griffin, az Emberjogi Kampány elnöke, aki egyúttal sürgette a többi amerikai államot, hogy kövessék a kaliforniai példát.

Lieu emlékeztetett arra, hogy a terápia úttörőjének számító pszichiáter, Robert Spitzer azóta visszavonta azt, és bocsánatot kért a meleg és leszbikus közösségtől. "Ha bárkinek, bármilyen kétsége van, hogy az efféle gyakorlat kártékony, akkor csak meg kell hallgatnia azoknak az áldozatoknak a beszámolóit, akik átestek ezen a goromba kezelésen" - tette hozzá a közleményben.

A törvényjavaslat jogi áttekintésének időszakában meghallgatták olyan emberek tanúvallomását is, akik az érintett közösség tagjaként átestek a kezelésen, és akik elmondták, hogy miért kívánják a gyakorlat betiltását. "Az úgynevezett konverziós terápia melegellenes gyakorlata fiatal kamaszként tönkretette az életemet, és elszakított a családomtól" - mondta el tanúként a jogalkotóknak Ryan Kendall. Néhány, a melegségét nyíltan vállaló jogalkotó érzelmekkel telt beszédben támogatta az intézkedést, megosztva a

többiekkel, hogy miként zaklatták őket fiatalon szexuális irányultságuk miatt.

A törvényjavaslat támogatói szerint minden vezető orvosi és mentális egészséggel foglalkozó szervezet, köztük az Amerikai Orvosi Szövetség és az Amerikai Pszichiátriai Társaság is elítélte a gyakorlatot. Ellenzői szerint a törvény csorbítja a szülők jogát arra, hogy választási lehetőséget kínáljanak fel gyerekeiknek, és

véleményük szerint a politikusoknak nem kellene szabályozniuk olyan dolgokat, amelyek eldöntése orvosi testületekre tartozna.

Forrás: MTI