Ezeket látta már?

Miért sok az anorexiás fiatal?

2012.03.04. Módosítva: 2015.11.04.

A kortársak nyomása ösztönzi az anorexiát! Az anorexia társadalmilag átadott, a kortárs csoportok nyomása alatt kialakuló rendellenesség, és elterjedtebbnek tűnik olyan országokban, mint Franciaország, ahol a nők átlagosan karcsúbbak - állapították meg kutatásukban a London School of Economics and Political Science munkatársai.

Az anorexia hátterére vonatkozó felmérést mintegy 3 ezer fiatal, európai nőkből álló mintán végezték el a szakemberek, és arra jutottak, hogy a kortárs csoportok nyomása az egyik legfontosabb tényezője az anorexia kialakulásának.

Miért sok az anorexiás fiatal?

Joan Costa-Font kutatásvezető és társai megállapították, hogy a fizikai megjelenés standardja az emberi viselkedés fontos és erőteljes motiválója, és a hatás különösen érvényes az egészségre, valamint az élelmiszerekre, étkezésre. Bizonyítottnak látják a kutatók, hogy az elvárt alakra vonatkozó közösségi nyomás, valamint az egyén torzult testképe meghatározó az anorexia kialakulásában.

A 15 és 34 év közötti európai lányokat és nőket súlyukról, magasságukról, evési szokásaikról kérdezték, de testképükről is kifaggatták őket. Az anorexiás csoportba való besorolást a testtömegindex, BMI alapján döntötték el, az került ebbe a körbe, akinek a BMI-indexe 17,5 alatt maradt.

A BMI-indexet úgy kapjuk meg, ha a kilogrammokban kifejezett testtömeget elosztjuk a méterekben megadott testmagasság négyzetével. Egy 165 centiméter magas lány BMI-indexe például 20, ha testtömege 54,5 kilogramm, és 17,3, ha testtömege 47 kilogramm.

Forrás: MTI