Hirdetés

Nem is gondolná, de ez is lehet a depresszió tünete! Tünde tanulságos története (x)

#Beszéljünk róla #depresszió #depresszió tünetei #Stressz
2018.08.31.

Tünde kislánykorában megálmodta, hogy milyen a tökéletes család, felnőttkorában pedig mindent megtett, hogy ennek az álomnak megfeleljen. Erején felül hajtotta magát, és még akkor sem pihent, amikor holtfáradtnak érezte magát...

Tünde tökéletesnek hitt életük minden pillanatát megtervezte

„Azt hiszem, időben rájöttem mi a problémám, és el tudtam fogadni a segítséget. A tökéletességért folytatott küzdelmemnek az árát kis híján a családom fizette meg. Két szép gyerekünk született, családi házban élünk a kertvárosban, saját vállalkozásunk van a férjemmel. Magamra mindig úgy tekintettem, mint egy erős nőre, aki a családjáért él, és mindenképpen megőrzi azt a harmóniát, amit megteremtett nekik. Nem vettem észre, hogy mindez mennyi feszültséggel, stresszel és túlhajszoltsággal jár. Minden napomat előre megterveztem, és addig nem nyugodhattam, amíg pontról pontra végre nem hajtottam az aznapi tervet. Nem lazítottam szinte soha, mindig az járt a fejemben, hogy várnak a teendőim, vacsorát kell főznöm, azt is egészséges alapanyagokból, be kell vásárolnom, tanulnom kell a gyerekeimmel, rendben kell tartanom a lakást. A hétvégéinket is előre beosztottam, hogy legyen benne mozgás is és kulturális program is. A nagy tervezettségből mindössze a spontán dolgok, a lazítás és a felszabadultság maradtak ki.

„Nem vagyok én gyenge, nem lehetek depressziós”

Egyre görcsösebbé váltam, idővel azt vettem észre, hogy rémesen fáradt vagyok. Kezdetben még ragaszkodtam a napirendhez, és mindent tökéletesen akartam csinálni, de szép lassan nem maradt hozzá erőm. Egyre fásultabb és tompább lettem, titokban pedig nassolni kezdtem. Bár a férjem többször megkérdezte, mi lelt, miért lettem nyomott és levert, hova tűnt a régi lendületem, én tagadtam, hogy bármi problémám lenne. Végül finoman, de szembesített a ténnyel, hogy depressziós lehetek. Depressziós? Még a gondolatát is elutasítottam, hiszen azt éreztem, nem vagyok én gyenge, nem lehetek depressziós sem. A férjem nem adta fel könnyen, szembesített néhány ténnyel, amivel nem tudtam vitatkozni.

Ilyen tünetei vannak a depressziónak

Elolvastam néhány cikket, amiből kiderült, hogy a depressziós ember azért fáradt, mert egész nap önmagával hadakozik. Nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy elvégezze a feladatait, hogy a kötelességeire koncentráljon és az elvárásoknak megfelelően viselkedjen. A depressziós emberek gyakran nem látják be, hogy megváltozott a viselkedésük, ezért lenne fontos, hogy a családtagjaik visszajelzéseit elfogadják. A depresszió nem nyavalygás, nem a gyengeség jele, hanem olyan állapot, amin lehet segíteni. Ha az állandó fáradtság, a kedvtelenség, a fásultság és az ingerlékenység úrrá lesz rajtunk, és nemcsak pár napig árnyékolja be életünket, akkor gyanakodhatunk a depresszióra.

Segített az orbáncfű

A férjem hozott nekem a patikából egy orbáncfűtartalmú, recept nélkül kapható gyógyszert, a Remotiv extrát.

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer Forrás: Phytotec Hungária

Az orbáncfű hangulatjavító hatását már régóta ismerték, a Remotiv extra enyhe depresszióban való előnyeit pedig számos kutatás eredményei is igazolják. Számomra nagyon fontos volt, hogy nem lehet hozzászokni, és függőséget sem okoz. Szedni kezdtem a Remotiv extrát és idővel azt vettem észre, hogy a hangulatom javulni kezdett, és már kevésbé voltam fáradt. A férjem rábeszélt, hogy próbáljak meg lazítani, ne vigyek semmit se túlzásba. Szerinte a harmonikus családi életünk biztosan nem attól fog tönkremenni, ha időnként mirelit pizzát vacsorázunk, sokkal inkább attól, ha én depressziós leszek.

Forrás: Phytotec Hungária