Ezeket látta már?

Ölelőhormonnal az autizmus ellen?

2012.01.19. Módosítva: 2015.11.04.

A gyakran ölelőhormonként is emlegetett, az anyai kedvességet fokozó természetes vegyület, az oxitocin, több millió emberen segíthet, akik a társas kapcsolatok zavarát okozó betegségekben, például autizmusban szenvednek.

A kutatók kimutatták, hogy a magasabb oxitocinszinttel rendelkező nők kedvesebben bánnak csecsemőjükkel. Egy másik kísérletben az oxitocint kapott alanyok 80 százalékkal több pénzt ajándékoztak idegeneknek, mint azok, akik csak placebót kaptak. A felfedezéstől azt remélik, hogy segítségére lesz a kutatóknak a hatékonyabb kezelések kifejlesztésében azon betegek számára, akik a társas érintkezés és kommunikáció zavarát okozó betegségekben szenvednek.

Ölelőhormonnal az autizmus ellen?

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem kutatói 62 nőben mérték a terhesség alatt az oxitocin természetes szintjét. Ezen kívül megfigyelték a nők tekintetét, érintését, beszédét és gyermekük iránt mutatott szeretetét a szülés utáni négy hétben. A kutatók egyértelmű összefüggést mutattak ki az oxitocinszint és az édesanya gyermekének szentelt figyelmének mértéke között.

Ezzel párhuzamosan Paul Zak, a kaliforniai Claremont Egyetem kutatója oxitocint illetve placebót adott kísérleti alanyainak, és arra kérte őket, hogy osszanak meg egy bizonyos pénzösszeget egy idegennel. A magasabb oxitocinszinttel rendelkező alanyok 80 százalékkal több pénzt ajánlottak fel az idegennek, mint azok, akik placebót kaptak.

A Duke Egyetem legújabb kísérletéből pedig az derült ki, hogy az oxitocin injekció javította a jellegzetesen versengő és agresszív rézusz majmok társas készségeit és bizalmát. A maszkon keresztül inhalált oxitocin hatására a majmok nagyobb figyelmet fordítottak főemlős társaikra. Michael Platt, a kutatás vezetője elmondta, hogy a hormon azáltal fokozta a majmok proszociális választásait, hogy nagyobb figyelmet fordítottak társaikra. "Ha ez így van, az fantasztikus, mert ez azt sugallja, hogy az oxitocin lerombolja a normális szociális korlátokat" – állítja a kutató.

Korábbi kutatások azonban azt mutatták, hogy a hormon negatív hatást is gyakorolhat, és inkább dühössé és agresszívabbá teheti az alanyokat. Ezt támasztja alá Platt megfigyelése is, mely szerint a majmok a hormon alkalmazását követő első egy-két órában önzőbbek lettek, és csak néhány óra múlva váltak szociálisabbak és együttérzőbbek.

Dr. Gina Gomez-de-la-Cuesta, a brit Országos Autizmus Társaság kutatója viszont hangsúlyozta, az előzetes eredmények alapján elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy az oxitocin hormon alkalmazható az autizmus kezelésében. A szakértő úgy véli, egyelőre nincs elegendő bizonyíték annak alátámasztására, hogy az oxitocin hatékony lehet az autizmus kezelésében.

Forrás: Medipress