Ezeket látta már?

Öngyilkosság és a média - új irányelv készül

2011.07.21. Módosítva: 2015.11.04.

Irányelv készül a sajtónak az öngyilkossági ügyek kezeléséről. Irányelvet dolgoz ki a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány a média számára az öngyilkossági ügyek kezeléséről - mondta el az alapítvány elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Oriold Károly közölte: az alapítvány akciótervet fogadott el az öngyilkosságok számának csökkentése érdekében, ennek része az irányelv kidolgozása.

Öngyilkosság és a média - új irányelv készül

Az alapítvány szakemberek bevonásával állítja össze az irányelvet, amely várhatóan januárra készül el. A javaslat készítői az Egészségügyi Világszervezet hasonló ajánlására támaszkodnak majd.

Ebben a többi között szerepel, hogy a média nem mutathatja be az öngyilkosság vélt vagy lehetséges indokát, helyszínét, az elkövetés módszerét és nem szerepeltetheti címlapon vagy főműsoridőben az ilyen eseteket. A javaslat szerint nem célszerű sikeres vagy sikertelen öngyilkosságról sem beszélni, ehelyett a befejezett vagy befejezetlen kategória használandó.

A médiának ajánlott lenne rámutatni arra is, hogyan lehetett volna megelőzni az öngyilkosságot - mondta Oriold Károly.

Az akcióterv szerint Magyarországon a pszichiátriai ellátottakon kívül a 45 év feletti elvált, alulképzett, gyakran alkoholista férfiak a legveszélyeztetettebbek, de oda kell figyelni a 15-25 év közötti, rendezetlen családi körülmények között élő fiatalokra és a 70 évesnél idősebbi, egyedül élő, gyakran testileg is beteg emberekre is.

Forrás: MTI