Ezeket látta már?

Online pszichoterápiás chatelés - depresszió ellen

2009.09.03. Módosítva: 2015.11.04.

Manapság egyre elterjedtebb az online orvoslás gyakorlata, az emberek az internet segítségével is kapcsolatba léphetnek a terapeutákkal. A The Lancetben megjelent tanulmány szerint egy pszichoterapeutával folytatott chatelés sokat javíthat a depresszióban szenvedők állapotán.

A kísérletben részt vevők vagy online kognitív viselkedésterápián vettek részt, vagy szokásos hagyományos kezelésekre jártak és egy várólistára tették őket. A 113 online terápiában részt vevő páciens 38 százaléka gyógyult meg négy hónap után a depressziójából, míg a másik csoportban ugyanerről csak 24 százalék számolhatott be.

Online pszichoterápiás chatelés - depresszió ellen

Szakemberek szerint az internet hatalmas lehetőség a pszichoterápia számára, különösen azoknak az embereknek az esetében, akik közelében nincs orvosi segítség.

"Az emberek sokkal jobban hajlandóak olyan dolgokról beszélni, amelyek zavarba hozzák őket, ha nem kell személyesen, szemtől szemben ülniük valakivel, mondja Dr. Gregory Simon pszichiáter, a Seattle-i Group Health Cooperative kutatója.

Bizonyított, hogy ha valaki az őt ért traumatikus eseményekről ír (chatel), már az terápiás hatással bír. Persze a chatelésnek hátrányai is vannak: a terapeuták nem látják a páciens szemét, arcjátékát, gesztusait, nem tudnak következtetni a hanghordozásából az állapotára. "Az internet-alapú pszichoterápia nagyon sokszor hasznos, de semmiképpen nem helyettesítheti a személyes beteg-orvos találkozókat.", mondja Marlene Maheu pszichológus San Diegoból.

A kísérletet megelőzően a páciensek részt vettek egy személyes találkozón, mielőtt a chat-alapú terápiát megkezdték volna és ki kellett tölteniük egy tesztet, hogy kiderüljön, mennyire súlyos a depressziójuk.

"Ha valaki személyes találkozó és felmérés nélkül végez terápiát betegeken, az akár komoly perekkel is végződhet. Mi van, ha egy online páciens agresszívvá válik, esetleg öngyilkos lesz egy másik államban, vagy országban?" teszi fel a kérdést Maheu.

Maheu szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a videochatre. Ez által a terapeuta látná is a páciensét és ez sok segítséget nyújtana neki a kezelés folyamán, írja a CNN.

Forrás: MTI