Ezeket látta már?

PsychArt24: művészeti maraton a pszichiátriai betegekért

2012.10.02. Módosítva: 2015.11.04.

Hivatásos és amatőr művészek, pszichiátriai kezelésben részesülők és egészségesek ragadnak ecsetet a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria (BAB) által közösen megrendezett PsychArt24 elnevezésű maratonon szombaton és vasárnap.

A nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés célja a pszichiátriai kezelésben részesülőkkel szemben kialakult előítéletek csökkentése. A szervezők az immár harmadik jótékony célú rendezvénnyel kívánják felhívni a közvélemény figyelmét a pszichiátriai betegségekben érintettek értékeire, valamint művészi tehetségükre, ezáltal is elősegítve az integrációs folyamatot betegek és egészségesek között - olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

PsychArt24: művészeti maraton a pszichiátriai betegekért

A művészeti maraton idei témája a Túloldal, hiszen a pszichiátriai betegek megítélésekor napjainkban is a negatív előítéletek az uralkodóak, amelyek főként a másik fél meg nem értéséből fakadnak, és ez mindinkább szélesíti a társadalom és a betegek közti szakadékot. "Reményeink szerint a maraton és az elkészült alkotások segítenek közelebb hozni az ellenkező oldalakat, ezáltal létrehozva egy összetartóbb, elfogadóbb társadalmat" - hangsúlyozta Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az elmúlt évek során a művészeti maratonokon 330 hivatásos és amatőr művész, valamint pszichiátriai betegségekben érintett alkotó ragadott ecsetet, 480 rajz és festmény született, amelyekhez összesen 25 kilogramm festéket és 400 ecsetet használtak fel az alkotók.

Forrás: MTI