Ezeket látta már?

Sokkal több fiatal szenved depressziótól és szorongástól, mint hetven évvel ezelőtt

2010.01.13. Módosítva: 2015.11.04.

Ötször annyi amerikai közép- és főiskolás diák szenved szorongástól és egyéb mentálhigiéniai betegségektől, mint az 1930-as évek diákjait sújtó nagy depresszió időszakában.

Egy 1938 óta használt népszerű pszichológiai teszt (MMPI) legújabb eredményei megerősítették a felsőoktatási intézményekben működő tanácsadók gyanúját arról, hogy a mai diákok rengeteget idegeskednek az iskolai elvárások és a nagybetűs élet miatt. "Egyre több fiatal szenved szorongástól és depressziótól" - hangoztatta Jean Twenge, a San Diegó-i Állami Egyetem pszichológiaprofesszora, aki egyben a problémáról írt tanulmány vezető szerzője.

Sokkal több fiatal szenved depressziótól és szorongástól, mint hetven évvel ezelőtt

A hétfőn megjelent tanulmány ugyan nem mutatott ki egyértelmű összefüggést, azonban a szakemberek szerint az egyre inkább a külsőségekre, vagyis az egészségre, a megjelenésre és a társadalmi pozícióra összpontosító populáris kultúra felelős a fiatalok mentálhigiéniai problémáiért. Twenge és öt különböző amerikai egyetem mentálhigiéniai szakembere összesen 77.576 olyan közép-, és főiskolás hallgató válaszait elemezte, akik 1938 és 2007 között töltötték mi az MMPI-tesztet.

Az 1938-ban mért eredményekhez képest 2007-re átlagosan ötszörösére növekedett azoknak a diákoknak a száma, akik egy vagy több mentálhigiéniai problémával küzdenek. Sőt, két betegség esetében hatszoros volt a növekedés. Ezek egyike a hipománia, amelyet a drasztikus hangulatingadozás jellemez, és amely 1938-ban még csak a tanulók 5 százalékát, 2007-ben pedig már 31 százalékát sújtotta. A másik pedig a depresszió, amelynek elterjedtsége 1-ről 6 százalékra növekedett a diákok körében.

A tanulmány szerint a tekintély és a szabályok tiszteletben tartásával küszködő antiszociális diákok száma a hetven évvel ezelőtti 5 százalékról 2007-re 24 százalékra növekedett.

Twenge elmondta, hogy a legpontosabb eredmények még ennél is elkeserítőbbek lehetnek, mivel a diákok olyan antidepresszánsokat és egyéb kedélyjavító gyógyszereket szednek, amelyek tompítják azokat a tüneteket, amelyekre a kérdőív épít.

Maguk a diákok egyébként a siker miatti nyomást és az általuk nagyon szeretett technológiai vívmányok miatt felgyorsuló világot teszik felelőssé a mentális problémáikért.

Forrás: MTI