Ezeket látta már?

Szülés utáni mentális zavarok

A terhességgel és a szüléssel együtt járó testi – lelki változások az arra hajlamos egyéneknél különböző pszichiátriai kórképek kialakulásához vezethetnek. A szülés utáni (post partum) zavarok az enyhe és átmeneti kedvetlenségtől a depresszión át a nagyon ritka pszichózisig terjedhetnek.

Szülés utáni kedélyzavar A kismamák 50-70%-át érinti, és nem tekintendő kórosnak. A szülést követően rövid idővel (3-5. napon belül) jelentkezik. Tünetei érzelmi jellegűek; indokolatlan sírás, ingerlékenység, alvászavar, és a gyermek ellátására való képtelenség miatt érzett súlyos aggodalom. Érdekesség, hogy azoknál a nőknél, akik súlyos PMS-től (premenstruációs szindróma) szenvednek, nagyobb eséllyel alakul ki a post partum kedvetlenség is. Fiziológiai oka valószínűleg a terhességet, illetve a szülést kísérő hormonális és biokémiai változások, a lelki háttér még nem teljesen felderített. Kezelni nem szükséges, általában pár nap alatt magától elmúlik, az esetek kb 20%-ában azonban depresszió alakul ki belőle.

Szülés utáni mentális zavarok

Gyermekágyi depresszió A kismamák 15-20%-ánál jelentkezik, a szülést követő 1 éven belül, leggyakrabban 2-3 hónap elteltével. Az előbbivel ellentétben nem átmeneti jellegű, kezelés nélkül a betegek több mint felénél az állapot 1 év elteltével is fennáll. A depresszióra jellemző általános tünetek formájában jelentkezik.

Bár a betegség lefolyása mindenkinél más, az érintett kismamákat a következők jellemezhetik: két hétnél tovább fennálló lehangoltság, szorongás, szomorúság, ingerlékenység, ürességérzés, koncentrálási nehézség, reménytelenség érzése, evés- és alvászavar. Alkalmatlannak tartják magukat az anyaságra, úgy érzik, nem képesek megbirkózni a baba körüli teendőkkel. Ez pedig, azzal együtt, hogy nem képesek megfelelni a környezet által elvárt "boldog kismama" képnek - állandósult bűntudatot, és elszigeteltség érzést okoz.

Ha az anyánál ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor nehéz lesz megismernie a csecsemőt, annak szükségleteit és jelzéseit. Ez odáig vezethet, hogy a baba sem testileg sem pszichésen nem fejlődik kellő ütemben. Állandósult zavarok jelentkezhetnek az anya – gyermek kapcsolatban, ez pedig hosszú távon negatív hatással lehet a gyermek személyiségére.

A szülés utáni depressziónak nincs egyetlen kitüntetett oka, valószínűleg több tényező együttes jelenléte vezet a kialakulásához. Ezek egyfelől a testen belüli fiziológiás változások, másrészt a következő – főként a stresszel összefüggő – faktorok: komplikációk a szülésnél, problémás baba, kialvatlanság, korábban előfordult depresszió, a megfelelő támogatás hiánya, gyermekkori bántalmazás, problémás kapcsolat a partnerrel, vagy a saját anyával.

A kismamák boldognak és ügyesnek akarnak mutatkozni a baba körüli teendőkben, ezért igyekeznek eltitkolni a problémát. Pedig minél hamarabb felismerik és kezelik a betegséget, a felépülés annál hamarabb megkezdődhet. A környezet - elsősorban a partner, a közvetlen család és a védőnők - szerepe kiemelten fontos abban, hogy a kismamák lelki jóllétére is figyeljenek.

A következő intő anyai jelek esetén tanácsos szakemberhez fordulni:

  • Az anya arról beszél, hogy ártani akar magának, vagy a babának.
  • Ésszerűtlen dolgokat mond és tesz.
  • Furcsán (bizarr módon) viselkedik, olyan dolgokat tesz, amelyek nem illenek a személyiségéhez.
  • Szélsőséges hangulatingadozások jellemzik.
  • Elzárkózik mindenféle társadalmi érintkezéstől.
  • Teljes kétségbeesést mutat.
  • Olyan gondolatok megszállottjává válik, mint a "jobb neked nélkülem".

Ha a depressziót idejekorán felismerik, a megfelelő támogatás és tanácsadás, esetlegesen gyógyszeres kezelés hatására a betegek rövidesen jobban érzik magukat. A kezeléshez tartozik a szociális helyzet felmérése, pszichoterápia és esetlegesen antidepresszáns gyógyszerek alkalmazása, bár ez utóbbiak hátránya, hogy az anyatejbe is kiválasztódnak, ezt szoptató kismamáknál figyelembe kell venni. Legtöbben határozottan jobban érzik magukat, attól, ha van valaki, akivel beszélhetnek a problémáikról, ezért érdemes a többi anyuka társaságát keresni, akár személyesen, akár internetes közösségeken belül.

Gyermekágyi pszichózis A legsúlyosabb, de szerencsére igen ritkán előforduló szülést követő zavar, körülbelül minden ötszázadik kismamánál alakul ki, hirtelen kezdettel a szülés után 2-4 nappal. A beteg elveszti a kapcsolatot a valósággal, hallucinál, téveszméi vannak, viselkedése kiszámíthatatlan, irracionális. Az öngyilkossági gondolatok mellett valós veszélyt jelent a csecsemő elhanyagolása, ha az anyának téveszméi vannak, akkor pedig a bántalmazás, szélsőséges esetben a csecsemőgyilkosság is. Kezelés általában kórházban történik, néha kényszerintézkedést igényel.

Beszéljünk a problémáról! Depressziós tünetek már a várandósság alatt megjelenhetnek, ekkor terhesség alatti depresszióról beszélünk. Érdemes még a várandósság alatt tájékozódni, beszélni a szülést követő zavarokról, illetve megfelelő felvilágosítással felhívni a kismamák és környezetük figyelmét a problémára.

(Forrás: C. Katona – M. Robertson: Rövid pszichiátria, Springer Hungarica., 1997.)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához