Ezeket látta már?

Újabb antidepresszánsok

Jövő héten lesz a "World Mental Health Day", azaz a Lelki Egészség Világnapja. Ezzel kapcsolatosan egy hétig megpróbáljuk e témát körüljárni. Az első cikk a világszerte egyre gyakoribb depresszióval függ össze, röviden ismertetjük az utóbbi évtizedben gyakrabban alkalmazott, újabb típusú antidepresszánsokat.

Újabb antidepresszánsok: a szelektív szerotonin visszavétel gátlók

Újabb antidepresszánsok

A szelektív szerotonin visszavétel gátlók (angol röv. SSRI) a leggyakrabban felírt antidepresszáns szerek. A következő hatóanyag tartalmú készítmények sorolhatók ide: citalopram, escitalopram, fluvoxamin, fluoxetin, paroxetin és sertralin.

Hogyan hatnak?

A szerotonin, ún. agyi nerotranszmitter, ingerületátvivő anyag, amely aktiválja az idegsejteket az agyban. Kiemelt szerepe van a hangulat szabályozásában. A szakemberek úgy vélik, hogy az SSRI szerek azáltal mérséklik a depresszió tüneteit, hogy az idegsejtek számára több szerotonint tesznek elérhetővé, így azok nagyobb számban aktiválódnak.

Legfőbb előnye ezeknek a gyógyszereknek, hogy nincs annyi mellékhatásuk, mint a régebbi, úgynevezett triciklikus antidepresszánsoknak (TCA), bár a depresszió kezelésében nem mutatkoztak feltétlenül hatékonyabbnak. A depresszió mellet az SSRI szereket néhány szorongásos betegség esetén is alkalmazzák, mint a kényszerbetegség, a szociális fóbia, a pánikbetegség, valamint a poszttraumás stressz, ugyanis ezen kórképeknél a szerotonint szintén fontos tényezőnek tartják.

Mellékhatások

A betegek leggyakoribb mellékhatásként indokolatlan szorongást, idegességet és alvászavart tapasztalnak. Ezek, néhány egyéb mellékhatással együtt, mint a hányinger, a fejfájás és az izommerevség, általában megszűnnek a kezelés előrehaladtával, mégis beszélni kell az orvossal, ha ez aggasztja a beteget. A fokozott izzadás szintén kellemetlen mellékhatás. A betegek egy része szexuális zavarokról is beszámolt, ha ez gondot okoz, akkor általában másik gyógyszercsoportba tartozó szerre kell áttérni.

Az orvosok figyelmeztetnek rá, hogy ha valaki hosszú időn át szedi ezeket a szereket, majd hirtelen abbahagyja, annál megvonási szindróma léphet fel. Ez a következő tünetekkel jár: hányinger, szédülés, szorongás, fejfájás és influenza-szerű tünetegyüttes. Éppen ezért az SSRI szereket nem szabad hirtelen abbahagyni! Csak az orvos változtathatja a kezelést a gyógyszer adagjának fokozatos csökkentésével, ha ez klinikai értelemben indokolt - tehát a depresszió kellő mértékben javult - a csökkentés kiküszöböli a kellemetlen tüneteket.

Egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek

Az SSRI szerek sok más gyógyszerrel kölcsönhatásba léphetnek (pl. a vérrögképződés megelőzésére szolgáló warfarin, egyes szorongásos betegségeknél alkalmazott szerek). Egyéb antidepresszánsokkal, mint a régebbi, újabban már kevésbé alkalmazott MAOI (monoamino-oxidáz gátlók) és a már említett TCA szerek szintén interakcióba léphetnek. Kerülendők továbbá az olyan hatóanyagú szerek, amelyek az agyi szerotonin szintet befolyásolják, mint a szumatriptán és noratriptan, valamint tramadol.

A gyógyszerek közötti kölcsönhatások igen súlyos következményekkel is járhatnak, ezért jelezze orvosának, ha bármilyen szokatlan tünetet észlel. A vény nélküli kapható szerek közül néhány – különösen az orbáncfű tartalmúak járhatnak hasonló veszéllyel – kölcsönhatásba léphetnek az SSRI szerekkel. Ezért mindig tájékoztatni kell a kezelőorvosát róla, ha ilyen szereket szed valaki.

Áttérés más antidepresszánsokról az SSRI szerekre

Ha előzőleg MAOI, vagy TCA szereket szedett a beteg, és ezekről vált át SSRI szerekre, általában két hetes szünetet kell tartani az előző gyógyszer abbahagyása és az új szedésének megkezdése között. Mindenki beszélje meg orvosával, ha úgy érzi, hogy ez problémát fog okozni.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához